Τσαβούσογλου: “Κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος για να αποδυναμωθεί η Ρωσία”

194
Τσαβούσογλου

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχουν χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk την Τετάρτη. «Βλέπουν τη συνέχιση του πολέμου ως αποδυνάμωση της Ρωσίας. Δεν τους ενδιαφέρει πολύ η κατάσταση στην Ουκρανία».

Δεν κατονόμασε άμεσα καμία από τις χώρες.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, επιδιώκει να ενεργήσει ως μεσολαβητής για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας ή επιχειρηματιών κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία την εμπιστεύονται να λειτουργήσει ως δίκαιος μεσολαβητής για μια λύση.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ νωρίτερα την Τετάρτη. Ο Λαβρόφ είπε στον Τσαβούσογλου ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία εξαρτώνται από την αποδοχή του Κιέβου στις απαιτήσεις της Ρωσίας, ανέφερε το Reuters.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας κατανοούν γιατί η Τουρκία αρνήθηκε να εφαρμόσει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Λένε ότι καταλαβαίνουν γιατί διαφωνούμε με τις κυρώσεις. Είναι σημαντικό εδώ να συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας επαφές και με τις δύο πλευρές. Εδώ χρειάζεται η Τουρκία. Είμαστε σε μια χώρα όπου εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές», είπε.

Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα το 1952. Έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μόνιμο στρατό στη συμμαχία. Ωστόσο, έχει καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια, συνεργαζόμενη στενά σε περιφερειακά ζητήματα όπως η σύγκρουση στη Συρία.

Το 2019, η Τουρκία απέκτησε πυραύλους αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της και να την αποκλείσουν από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth. Η Τουρκία ζητά τώρα να αγοράσει αεροσκάφη κρούσης F-16.