Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες»

320

«Μόλις απαντήσετε για ποιον λόγο παρακολουθούσατε το μισό υπουργικό συμβούλιο, τους πολιτικούς αντιπάλους, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σας υπόσχομαι ότι θα γυρίσουμε στις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής καλώντας τον Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι τα πειστήρια του εγκλήματος δεν είναι μόνο αυτά που βρέθηκαν από την ΑΔΑΕ, αλλά βρίσκονται και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις αντλίες στα πρατήρια βενζίνης και στους λογαριασμούς του ρεύματος. «Για να επιβληθεί η αναδιανομή πλούτου χρειάζονταν και άθλια μέσα» σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει την πατριδοκαπηλεία και να αφήσει έξω από την αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ παριστάνει τον «μοναδικό πατριώτη» και χαρακτηρίζει μειοδότες τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Κάλεσε παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην δίνει πολλές υποσχέσεις για το 2024, όπως το νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα βρίσκεται τότε στη θέση του πρωθυπουργού.

Σε σχέση δε με τα σχόλια του Κυρ. Μητσοτάκη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία για το εκλογικό φρένο στον Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ΝΔ ήταν χέρι – χέρι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών με όσους θέλει να αποκλείσει τώρα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό. Από την πολλή προστασία στις Ένοπλες Δυνάμεις είχατε καλωδιωμένους τους αρχηγούς;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«4 χρόνια δεν έχετε δώσει ούτε ευρώ για τους στρατιωτικούς, μόνο 15 δισ. εξοπλιστικά χωρίς έργο στη χώρα και υπερκοστολογήσεις» τόνισε. «Αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους στρατιωτικούς που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι αντιδράσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δικαιολογημένες, καθώς η κυβέρνηση δίνει με μεγάλη καθυστέρηση και προεκλογικά επίδομα μόνο στον στόλο. «Καμαρώνετε για τα 15 δισ. των εξοπλισμών και έχετε αφήσει στρατιωτικούς και αμυντική βιομηχανία στη μοίρα τους» παρατήρησε και υπενθύμισε ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις μεταξύ άλλων είχαν κάνει τα εξοπλιστικά όχημα για σπατάλες και μίζες.

«Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας εξηγώντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μέγιστη εκτροπή. «Επιλέξαμε μία θεσμική επιλογή που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή σας. Αλήθεια και εσείς εκτροπή κάνατε το 2019 όταν αποχωρήσατε από τη Βουλή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών;» είπε.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στα όσα ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με την έκθεση του Economist για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια» τόνισε. «Η ίδια έκθεση μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών» πρόσθεσε.