ΤτΕ: Μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το β’ τρίμηνο

226

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες συνέχισαν το δεύτερο τρίμηνο να μειώνουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς την έκθεσή τους σε κόκκινα δάνεια.

 Οι πωλήσεις σχετικών χαρτοφυλακίων από δύο εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξέλιξη. Στο εξής αναμένεται να ενταθούν οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Οι επιδόσεις είναι καλύτερες στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων. 

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ στο τέλος Ιουνίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν 88,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 47,6% του συνόλου. Το ποσό ήταν μειωμένο κατά 4,1% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου και κατά 6,1% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου. Σε σχέση δε με το Μάρτιο του 2016, μήνα κατά τον οποίο κατεγράφη το ρεκόρ των ΜΕΑ, έχουμε πτώση κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη. 

Όπως επισημαίνει η ΤτΕ η μείωση των ΜΕΑ κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις ύψους σχεδόν 2,0 δισεκ. ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από δύο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα. Πέραν των πωλήσεων, στη μείωση των ΜΕΑ συνέβαλαν επίσης οι διαγραφές (1,6  δισεκ. ευρώ), οι εισπράξεις (0,6 δισεκ. ευρώ) και οι ρευστοποιήσεις (0,6 δισεκ. ευρώ). Στο τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε αύξηση στις πωλήσεις, καθώς οι τράπεζες προχωρούν στην ολοκλήρωση συναλλαγών που έχουν ήδη ανακοινώσει, αλλά και στις ρευστοποιήσεις, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράγουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (στο 1,8%), χαμηλότερος από τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει αυξητική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 2,1% και επιβεβαιώνοντας την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2018.  

Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στα χαρτοφυλάκια Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μεγάλων επιχειρήσεων και ναυτιλιακών δανείων, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 9,2%, 8,7% και 8,5% αντίστοιχα. Oι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο διατηρούνται χαμηλές, καθώς το επίπεδο των ΜΕΑ παρέμεινε σταθερό. Σε ετήσια βάση (συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2017), η μείωση των ΜΕΑ στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 15,7%, στο καταναλωτικό το 24,6%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε μείωση των ΜΕΑ κατά μόλις 1,1%.