Τζούλιαν Ασάνζ: «Παραβίασα το νόμο αλλά ο νόμος όπως γράφτηκε είναι λάθος»

108

Αφού επισημοποιήθηκε η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των Νήσων Μαριάνα την Τετάρτη, ο Τζούλιαν Ασάνζ πέταξε στην πατρίδα του την Αυστραλία.

Ο εκδότης και δημοσιογράφος, ο οποίος έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία 20 χρόνια για να αποκαλύψει τα εγκλήματα κυβερνήσεων θα μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά από την απελευθέρωσή του στην Καμπέρα, πρωτεύουσα της Αυστραλίας. Σήμερα Πέμπτη (27/6) θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

 

Ο λόγος

Ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαστή Ramona Manglona την Τετάρτη (26/6) στο δικαστήριο στο Σαίπάν, πρωτεύουσα των Βόρειων Μαριανών, ο Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για μία μόνο κατηγορία συνωμοσίας για την απόκτηση αμυντικών πληροφοριών, παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ.

«Με αυτήν την ανακοίνωση, φαίνεται ότι θα μπορέσετε να φύγετε από αυτήν την αίθουσα ελεύθερος», είπε ο δικαστής.

Σύμφωνα με Αυστραλιανά μέσα ο δικαστής ρώτησε τον Ασάνζ τι είχε κάνει για να παραβιάσει το νόμο.

«Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που ήταν απόρρητες», απάντησε ο Ασάνζ. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας».

Ο Ασάνζ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Πρώτη Τροποποίηση ήταν σε αντίθεση με τον Νόμο για την Κατασκοπεία, αλλά αποδέχομαι ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων αυτών των συνθηκών». Με άλλα λόγια, παραβίασα το νόμο αλλά ο νόμος όπως γράφτηκε είναι λάθος.

 

Ο Ασάνζ έθιξε την αντισυνταγματικότητα που είναι εγγενής στον νόμο περί κατασκοπείας του 1917, καθώς ποινικοποιεί την κατοχή και τη διάδοση αμυντικών πληροφοριών, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης ενός δημοσιογράφου να αποκτά και να δημοσιεύει τέτοιο υλικό.

 

Τεχνικά, ο Ασάνζ είχε δίκιο. Οι ενέργειές του, όπως και οι ενέργειές του οποιουδήποτε δημοσιογράφου που αποκτά και δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες, παραβιάζει τον νόμο περί κατασκοπείας επειδή η πράξη δεν περιέχει εξαίρεση για τους δημοσιογράφους.

 

“Ο Ασάνζ δεν επρόκειτο να συμφωνήσει με καμία διάθεση αυτής της υπόθεσης που του απαιτούσε να αποδεχτεί ισχυρισμούς που απλώς δεν είναι αληθινοί». Ο Μπάρι Πόλακ, ο Αμερικανός δικηγόρος του Ασάνζ, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο στο Σαϊπάν:

“Ο Ασάνζ δεν δήλωσε ένοχος και δεν θα ομολογούσε ένοχος για 17 κατηγορίες του νόμου περί κατασκοπείας, για ψηφιακή πειρατεία. Υπήρχε ένα πολύ στενό συμφωνημένο σύνολο γεγονότων εδώ και ο Ασάνζ αναγνωρίζει ότι φυσικά δέχθηκε έγγραφα από την Τσέλσι Μάνινγκ (γεννημένη ως Μπράντλεϊ Μάνινγκ πριν προχωρήσει σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου) και δημοσιεύσει πολλά από αυτά τα έγγραφα επειδή ήταν προς το συμφέρον του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό παραβιάζει τους όρους του νόμου περί κατασκοπείας.

Αυτό το αναγνωρίζουμε σήμερα για τον Ασάνζ είπε επίσης ξεκάθαρα ότι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της Πρώτης Τροποποίησης για αυτή τη συμπεριφορά, αλλά το γεγονός είναι ότι, όπως γράφτηκε, ο νόμος περί κατασκοπείας δεν έχει υπεράσπιση για την Πρώτη τροποποίηση.

Αυτό που αναγνώρισε είναι αυτό που πρέπει να αναγνωρίσει που είναι αλήθεια και τίποτα για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται: Ναι, έλαβε απόρρητες πληροφορίες από την Τσέλσι Μάνινγκ και δημοσίευσε αυτές τις πληροφορίες».

Ο Ασάνζ ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, αν και υπήρξαν δύο προηγούμενες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 1943 απέτυχε να στο δικαστήριο εναντίον της εφημερίδας Tribune του Σικάγο, όπως και όταν τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, απέτυχε να κατηγορήσει τους New York Times για την υπόθεση των Pentagon Papers.

 

Η αντισυνταγματικότητα του νόμου περί κατασκοπείας σε αντίθεση με την Πρώτη Τροποποίηση πρέπει να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο.

 

Συμφωνείτε να καταστρέψετε τις «πληροφορίες»;

Η αυστραλιανός ρεπόρτερ στην Σαϊπάν, Μαρκ Ραμπάγκο, έγραψε:

«Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να δώσει εντολή στο WikiLeaks να διαγράψει τις πληροφορίες και να παράσχει ένορκη κατάθεση ότι το έκανε και οι Αμερικανοί δικηγόροι είναι ικανοποιημένοι που το έκανε. Ο Ασάνζ είπε στον δικαστή ότι είχε διαβάσει «πολύ εκτενώς» και υπέγραψε τη συμφωνία ένστασης ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου στις 24 Ιουνίου.”

Εάν το δικαστήριο το άκουσε, γιατί δεν αναφέρεται ευρύτερα; Το Al Jazeera είπε: «Ως προϋπόθεση της έκκλησής του, θα του ζητηθεί να καταστρέψει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο WikiLeaks».

 

Πολλά παραμένουν ασαφή. Πρώτον, σε ποιες πληροφορίες αναφέρονται; Είναι ακόμη και τεχνικά δυνατό να γίνει, δεδομένου ότι το WikiLeaks αντικατοπτρίζεται σε πολλούς διακομιστές σε όλο τον κόσμο; Τόσα πολλά έγγραφα έχουν επίσης αντιγραφεί και γραφτεί για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα.