Βιασμός στη Θεσσαλονίκη – Βολές της οικογένειας της 15χρονης κατά του σχολείου – «Η κόρη μου δέχτηκε μπούλινγκ μετά την καταγγελία»

557

 

Σοκ έχει προκαλέσει η καταγγελία για βιασμό δύο ανήλικων μαθητριών, από 16χρονο συμμαθητή τους. Το τραγικό περιστατικό αφορά σε μαθητές σε λύκειο του δήμου Ευόσμου- Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, με τις καταγγελίες να ανησυχούν ιδιαίτερα γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο 16χρονος εξακολουθεί να πηγαίνει στο σχολείο του, με την μία εκ των δύο κοριτσιών να καταγγέλλει τώρα ότι δέχεται μπούλινγκ από την παρέα του.

 

«Είμαι συντετριμμένη, έχω χάσει τον ύπνο μου και έχουν διαλυθεί οι ζωές μας. Κρατιέμαι όρθια μόνο και μόνο για να με βλέπει το παιδί μου δυνατή, για να παίρνει δύναμη και να αντέξει, αυτό το φρικτό που του έχει συμβεί. Την Τρίτη συνέβη το απίστευτο που με καταρράκωσε ακόμη χειρότερα. Με κάλεσε τηλεφωνικά ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κορδελιού, μου έκανε παράπονα πως δυσφημώ το σχολείο! Του απάντησα πως το πρόβλημά του είναι αν δυσφημώ το σχολείο, ή οι κατηγορίες για βιασμό μαθητριών του σχολείου από συμμαθητή τους;», είπε η μητέρα της 15χρονης.

 

«Αμέσως μετά την ιατροδικαστή που ήταν και αυτό τραυματικό για την κόρη μου και για εμένα, μεταβήκαμε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η διευθύντρια έμεινε με ανοιχτό το στόμα για την υπόθεση του βιασμού. Η διευθύντρια κάλεσε το διευθυντή του σχολείου ο οποίος “έχασε τη λαλιά του”.

Το παιδί μου δεν τολμάει να πάει σχολείο

 

Ακόμη και σήμερα το παιδί μου δεν τολμάει να πάει σχολείο. Κάλεσα στο τηλέφωνο το διευθυντή για να μάθω τι έγινε και με τεράστια απάθεια μου απάντησε πως μπορεί να έρθει το παιδί μου σχολείο. Όταν τον ρώτησα γιατί ο φερόμενος δράστης του βιασμού βρίσκεται ακόμα στο σχολείο, προσπαθούσε να αποφύγει την απάντηση.

 

Το ίδιο έκανε και όταν του είπα γιατί ενώ έχει λάβει εντολή από τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συγκληθεί ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου για να αποφασίσει την απομάκρυνση του μαθητή, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Απαίτησα την απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθούν αγωγές εναντίον του σχολείου και του διευθυντή για την άρνησή του.

 

Την Πέμπτη η κόρη μου, της οποίας η ψυχολογική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, μου ζήτησε να δει επειγόντως ψυχολόγο. Της πρότεινα να πάει στην ψυχολόγο του σχολείου, όπως και έγινε. Στο προαύλιο εκφοβίστηκε με πολύ σκληρό τρόπο από συμμαθητές της που ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον του φερόμενου ως δράστη», σημείωσε η ίδια μεταξύ άλλων.

 

«Όταν κάτι συμβαίνει σε μια σχολική μονάδα, θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί ο σύλλογος των διδασκόντων. Ζητήσαμε με εξώδικη δήλωση προς το διευθυντή να συγκαλέσει το σύλλογο, και θα δούμε πώς θα πράξουμε», σημείωσε ο κ. Κώστας Αμασόγλου, δικηγόρος οικογένειας της μίας 15χρονης.

 

Ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι δεν δεχόμαστε καμία συγκάλυψη και το γεγονός διερευνάται. Ακόμα πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμιά καταγγελία στο υπουργείο.

Διερευνούμε την υπόθεση

 

«Τα σχολεία μας έχουν παιδαγωγικό ρόλο. Διαπλάθουμε χαρακτήρες, προσφέρουμε αγωγή. Έχουμε διαρθρώσει τέτοιους αντισταθμιστικούς θεσμούς, που να παρεμβαίνουμε και να δημιουργούνται συνθήκες για ένα υγιές περιβάλλον. Στο υπουργείο Παιδείας δεν έφτασε καμία καταγγελία, μόνοι μας ενδιαφερθήκαμε. Ζητήσαμε ο ψυχολόγος του σχολείου να παρέμβει, είμαστε σε επικοινωνία.

 

Η απομάκρυνση από το σχολείο είναι η βαρύτερη ποινή για την οποία είναι υπεύθυνος ο σύλλογος διδασκόντων. Υπάρχει μία κλίμακα ποινών, που αρχίζει από την απλή παρατήρηση, μέχρι την ολική απομάκρυνση. Προσωπικά, μίλησα με το διευθυντή του σχολείου και εκπαιδευτικούς, και η απάντηση ήταν ότι στο περιβάλλον του σχολείου δε διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή συνθήκες που να επιβάλουν απομάκρυνση του 16χρονου. Όλα είναι σε εξέλιξη, θα αποκατασταθεί η ισορροπία», απάντησε ο κ. Κόπτσης.

 

«Το υπουργείο δε δέχεται καμία συγκάλυψη. Δεν υπάρχει καμία καταγγελία στο υπουργείο. Το γεγονός διερευνάται, πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία, να είστε σίγουροι ότι θα αποκατασταθεί η ισορροπία», πρόσθεσε ο ίδιος.