«Βολές» Λαγουβάρδου για Bloomberg: «Υψηλότερες τιμές από τις κανονικές δεν σημαίνει δεκαπενθήμερο καύσωνα»

7722

Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε για τις θερμοκρασίες που έρχονται τις επόμενες ημέρες, σχολιάζοντας τις προγνώσεις του Bloomberg για «νέα ρεκόρ» θερμοκρασιών από το δεύτερο μισό του Αυγούστου.

Όπως είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ:

 

«Δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να μας επιτρέπει να δούμε κάτι τέτοιο άμεσα. Δεν μπορούμε να το δούμε τόσο νωρίς. Επομένως θα έλεγα ότι υπάρχει μια παρερμηνεία και θα έπρεπε το πρακτορείο να είναι πιο προσεκτικό στις διατυπώσεις , ειδικά όταν απευθύνεται σε ανθρώπους σε όλη τη Μεσόγειο που βίωσαν έναν πολύ μεγάλο καύσωνα μέσα στον Ιούλιο. Και δεν είναι ωραίο πραγματικά να διαβάζουμε κάτι το οποίο δεν έχει επιστημονική στήριξη», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζοντας ότι «υψηλότερες τιμές από τις κανονικές δεν σημαίνει δεκαπενθήμερο καύσωνα».

Ο κύριος Λαγουβάρδος, επιβεβαίωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει κατά 35% τον ετήσιο μέσο όρο καμένων εκτάσεων και έχουμε δυστυχώς ένα μήνα μπροστά μας, ο οποίος είναι δύσκολος μήνας για τις πυρκαγιές».

Σε ερώτηση για την αποτίμηση του Meteo για τις επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές, ο Κώστας Λαγουβάρδος περιέγραψε ότι: Από το κίτρινο ή το πορτοκαλί, όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο κόκκινο μετά τον καύσωνα. Παντού ήταν όλα ξερά και παραμένουν ξερά.

Μάλιστα αποτυπώνεται η ευκολία ανάφλεξης από τα ξερά χόρτα και η ταχύτητα εξάπλωσης λόγω άλλων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ο άνεμος. Κι όταν η κατάσταση αποτυπώνεται με πραγματικά δεδομένα η επαγρύπνηση αυξάνεται, είπε, ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.