Βουλή: Τέλος στο «κρυφτούλι» ΠτΔ και ΥΠΕΞ βάζει ερώτηση του Κ. Μπογδάνου για τον Αποστολόπουλο

Tο θεσμικό μπλοκάρισμα του Υπουργείου Εξωτερικών στις βραβεύσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας έγινε θέμα συζήτησης και στη Βουλή, μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης.

Θυμίζουμε ότι επί 6 μήνες το ΥΠΕΞ δεν επικυρώνει τον κατάλογο των βραβεύσεων, τον οποίο είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι η Προεδρία εν μέσω αναταραχής από τη ΝΔ (Μπογδάνος κ.α.) επειδή θα βραβευόταν ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Η Προεδρία απάντησε τότε ότι ο κατάλογος ήταν του ΥΠΕΞ, κάτι που προκάλεσε την οργή του Νίκου Δένδια. Σύμφωνα με το νόμο οι βραβεύσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνονται μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, όμως η Κατερίνα  Σακελλαροπούλου δεν είχε ακολουθήσει την διαδικασία.

Από τότε ο κ. Δένδιας δεν έχει υπογράψει τις βραβεύσεις καθώς η Προεδρία δεν τον είχε ρωτήσει γι’ αυτές όπως όφειλε.

Με ερώτησή του σήμερα προς τον κ.Δένδια, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ζητά να μάθει «ποιος ακριβώς – δηλαδή ποιο φυσικό πρόσωπο ή/και ποια κρατική υπηρεσία – πρότεινε το 2021 την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου από την ΠτΔ;».

Διαβάστε την ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών Νικόλαο Δένδια


ΘΕΜΑ: «Πατρότητα πρότασης παρασημοφόρησης Ιάσονα Αποστολόπουλου»

 

Κε Υπουργέ,

Πέρυσι η Ελληνική Δημοκρατία εξετέθη από την πρόταση βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, ακτιβιστή συνεργάτη ΜΚΟ που συμπράττουν με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μπορεί η παρασημοφόρηση να ματαιώθηκε την ενδεκάτη ώρα, όμως ποτέ δεν έγινε γνωστό ποιος πρότεινε τον κύριο Αποστολόπουλο για το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν πως φέτος το ΥΠΕΞ δεν εγκρίνει τη σχετική λίστα βραβεύσεων της ΠτΔ,

καθώς οι θεσμοί πλήττονται από τέτοιες παλινωδίες και το κύρος τους τραυματίζεται, 

καθώς η λογοδοσία και η ευθύνη είναι κεντρικές στην ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού,

ερωτάται ο κος Υπουργός:

Ποιος ακριβώς – δηλαδή ποιο φυσικό πρόσωπο ή/και ποια κρατική υπηρεσία – πρότεινε το 2021 την παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου από την ΠτΔ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ