Βρανδεμβούργο: Νίκη – θρίλερ των Σοσιαλδημοκρατών – Σε απόσταση αναπνοής το AfD

73

Η αρμόδια εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε  ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Ολαφ Σόλτς  κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό 30,9% (+4,7 από το 2019), αφήνοντας στην δεύτερη θέση την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 29,2% (+5,7).

Η νεοσύστατη αριστερή «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) ήταν η πραγματική έκπληξη της βραδιάς  καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5) σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση στην ιστορία του.

Αυτά τα τέσσερα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) μένουν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».

Ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε μία ακόμη ήττα αυτή την Κυριακή αφού το SPD κατάφερε να συγκρατήσει το ακροδεξιό AfD στις περιφερειακές εκλογές-κλειδί στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η οριακή νίκη στο Βρανδεμβούργο δίνει στον πασχίζοντα να κρατήσει ενωμένο τον κατακερματισμένο τρικομματικό συνασπισμό του Ολαφ Σολτς, μια ανάσα – τουλάχιστον προς το παρόν. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του καγκελαρίου έχουν κατακρημνισθεί σε επίπεδα ρεκόρ γιο αυτό και του ζητήθηκε να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία στο Βραδεμβούργο .

Μια ήττα στο Βρανδεμβούργο, το αγροτικό ομόσπονδο κρατίδιο γύρω από το Βερολίνο, το οποίο ελέγχει το SPD από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, θα είχε πιθανότατα ανατρέψει τα σχέδια του Σολτς να διεκδικήσει άλλη μια θητεία ως καγκελάριος, ενώ παράλληλα θα τον πίεζε να ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Παρά τη νίκη, οι εξελίξεις καταγράφουν το γεγονός ότι ούτε ο Σόλτς ούτε το SPD έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν. Περίπου το 75% όσων ψήφισαν υπέρ του SPD δήλωσαν ότι δεν το έκαναν από πραγματική συμπάθεια για το κόμμα, αλλά μάλλον για να εμποδίσουν το AfD να πάρει την εξουσία.

Τα εθνικά θέματα, ιδίως το μεταναστευτικό, το οποίο ο Σολτς προσπάθησε να διαχειριστεί εν μέσω μαζικής εισροής προσφύγων, κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία και οδήγησαν τους ψηφοφόρους στο AfD, το οποίο ξεπέρασε το αποτέλεσμα του 2019 κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι λειτουργούν ως εταίρος του SPD σε εθνικό επίπεδο, κατακρημνίσθηκαν ενώ φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες, το μικρότερο μέλος του συνασπισμού του Σολτς, συγκέντρωσαν λιγότερο από το 1% των ψήφων.

Η έκπληξη της βραδιάς προήλθε από το αριστερό BSW, ένα κόμμα που ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος από τη Σάχρα Βάγκενκνεχτ, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, η οποία ξεκίνησε το δικό της ομώνυμο κίνημα μετά τη διαφωνία της με το κόμμα. Η ισχυρή παρουσία θέτει το BSW στο κόλπο για τη δημιουργία συνασπισμού μαζί με το SPD, το οποίο έχει αποκλείσει τη διακυβέρνηση με το AfD.

Χωρίς αμφιβολία η νίκη των Σοσιλδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο οφείλεται στην μεγάλη δημοφιλία του ηγέτη τους στο Βρανδεμβούργο, Ντιτμαρ Βοιντκε τον οποίο πάνω από το 60% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι βλέπει θετικά. Ο Βόιντκε, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου από το 2013, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν το SPD δεν κερδίσει τις εκλογές.

«Πετύχαμε μια ιστορική νίκη που ήρθε από πίσω», δήλωσε στους υποστηρικτές του το βράδυ της Κυριακής ένας εμφανώς ανακουφισμένος Βόιντκε, το κόμμα του οποίου ακολουθούσε το AfD κατά αρκετές μονάδες μόλις τον Αύγουστο.

Μια βασική πτυχή της στρατηγικής της προεκλογικής εκστρατείας του Βόιντκε ήταν να κρατήσει τον Σολτς μακριά από  την προεκλογική εκστρατεία.

Το SPD έλαβε απροσδόκητη ώθηση μετά την υποστήριξη του Βόιντκε από τον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους διαμήνυσε ότι θα είχε περισσότερο νόημα να υποστηρίξουν το SPD και να μπλοκάρουν το AfD παρά να υποστηρίξουν το CDU. Η ανορθόδοξη κίνηση του Κρέτσμερ φαίνεται ότι βοήθησε να περάσει το SPD τη γραμμή, αν και συνέβαλε επίσης στο χειρότερο αποτέλεσμα του CDU στην ανατολική Γερμανία.

Η νίκη του SPD προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών, το 37% των οποίων υποστήριξε το κόμμα, σύμφωνα με τα exit polls. Το AfD ηγήθηκε του πεδίου μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 30 έως 59 ετών, υπογραμμίζοντας τη διείσδυση που έχει πετύχει στο γερμανικό εκλογικό σώμα τα τελευταία χρόνια.

Οι ηγέτες του AfD κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης για τη δεύτερη θέση που κατέλαβαν, επισημαίνοντας ειδικότερα αυτό που θεωρούσαν στρεβλή κάλυψη από τους ισχυρούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Γερμανίας. Ακόμα κι έτσι, ο Χανς Κρίστοφ Μπερντ επικεφαλής υποψήφιος του AfD στο Βρανδεμβούργο, προέβλεψε ότι ήταν θέμα χρόνου να αναλάβει το κόμμα την εξουσία.«Το μέλλον της Γερμανίας είναι μπλε», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφερόμενος στο κομματικό χρώμα του AfD.
«Το μέτωπο για τη Γερμανία στέκεται».

Γερμανικά ΜΜΕ αναλύουν ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και τον αντίκτυπό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην πλειονότητά τους, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) πιστώνεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, προκαλεί ωστόσο έστω προσωρινή ανακούφιση στον Όλαφ Σολτς.

«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία και, απειλώντας να παραιτηθεί αν το SPD δεν τερμάτιζε πρώτο, προκάλεσε πόλωση η οποία τελικά τον ευνόησε. Ταυτόχρονα, είχε κηρύξει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία — παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

Η Handelsblatt γράφει «με τη νίκη του ο Ντίτμαρ Βόιντκε σταθεροποιεί τον καγκελάριο», επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα στον Όλαφ Σολτς. Ήδη ο κ. Βόιντκε δήλωσε ότι ο κ. Σολτς πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία. «Η στρατηγική του για την προεκλογική εκστρατεία του να αναλάβει πλήρως τα ρίσκα και να απειλήσει να παραιτηθεί, εάν έμενε πίσω από την AfD, είχε τελικά απόλυτη επιτυχία. Επομένως, η νίκη είναι πάνω απ’ όλα εκλογική νίκη για τον Βόιντκε», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «το SPD κερδίζει με απόσταση από τον καγκελάριο. «Ο Βόιντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Όλαφ Σολτς», αναφέρει σε σχόλιό της, με το βλέμμα στη μεγάλη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Βρανδεμβούργου.

«Οι εκλογές αποκαλύπτουν πόσο αντιφατικοί είναι οι κόσμοι στο Βρανδεμβούργο», γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην οικονομική και κοινωνική άνθηση που γνωρίζουν οι περιοχές του κρατιδίου που βρίσκονται κοντά στο Βερολίνο, εν αντιθέσει προς τις άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από την διάσωσή του, παρά τη νίκη», ενώ αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης». Ειδικά για το CDU, η εφημερίδα μιλάει για «ιστορική νίκη αντί της “επίδρασης Μερτς”» και προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν θα είναι για το CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς σίγουρη επιτυχία.

Με τίτλο «Τα πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο» και υπότιτλο «Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Βόιντκε, ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

Η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο του SPD, ο οποίος όμως δεν αποτελεί επιτυχία του Όλαφ Σολτς» και αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υποστεί την φθορά της.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ