Υεμένη: Νύφη οκτώ ετών «πέθανε τη νύχτα του γάμου» της

253

Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από την Υεμένη πέθανε από εσωτερική αιμορραγία τη νύχτα του γάμου της, αφού παντρεύτηκε έναν άνδρα ηλικίας 40 ετών, σύμφωνα με αναφορά που έγινε από έναν ακτιβιστή και δυο κατοίκους της περιοχής, η υπόθεση έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή στη χώρα μ, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζωπύρωσε η συζήτηση για τα παιδιά – νύφες.

 

Ο Arwa Othman, επικεφαλής του Οίκου Λαογραφίας της Υεμένης και κορυφαίος υπερασπιστής των δικαιωμάτων, είπε ότι το κορίτσι, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Rawan, παντρεύτηκε έναν 40χρονο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην πόλη Meedi στην επαρχία Hajjah, στη βορειοδυτική Υεμένη.

«Τη νύχτα του γάμου και μετά την επαφή, υπέφερε από αιμορραγία και ρήξη μήτρας που προκάλεσε τον θάνατό της», είπε ο Othman. «Την πήγαν σε μια κλινική, αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή».

 

Ο Othman είπε ότι οι αρχές δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια εναντίον της οικογένειας του κοριτσιού ή του συζύγου της.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχιακή πόλη Haradh αρνήθηκε ότι είχε λάβει χώρα τέτοιο περιστατικό. Δεν θέλησε να κατονομαστεί γιατί δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στον Τύπο.

Ωστόσο, δύο κάτοικοι του Meedi με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters επιβεβαίωσαν το περιστατικό και είπαν ότι οι αρχηγοί των φυλών προσπάθησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό όταν κυκλοφόρησε η είδηση, προειδοποιώντας έναν τοπικό δημοσιογράφο να μην καλύψει την ιστορία.

Πολλές φτωχές οικογένειες στην Υεμένη παντρεύουν μικρές κόρες για να εξοικονομήσουν τα έξοδα ανατροφής ενός παιδιού και να κερδίσουν επιπλέον χρήματα από την προίκα που δίνεται στο κορίτσι.

 

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο αποκάλυψε την έκταση της φτώχειας της χώρας, λέγοντας ότι 10,5 εκατομμύρια από τους 24 εκατομμύρια ανθρώπους της Υεμένης δεν είχαν επαρκή προμήθειες τροφίμων και 13 εκατομμύρια δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) προέτρεψε την Υεμένη τον Δεκέμβριο του 2011 να απαγορεύσει τους γάμους κοριτσιών κάτω των 18 ετών, προειδοποιώντας ότι στερούσε την εκπαίδευση από τις νύφες και βλάπτει την υγεία τους.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΟΗΕ και της κυβέρνησης, η HRW ανέφερε ότι σχεδόν το 14% των κοριτσιών από την Υεμένη παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 15 ετών και το 52% πριν από τα 18. Η ομάδα είπε ότι πολλές μέλλουσες νύφες από την Υεμένη αποτρέπονται από το σχολείο όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Οι συζητήσεις για το θέμα έμειναν στο συρτάρι λόγω της πολιτικής αναταραχής μετά τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ali Abdullah Saleh το 2011 που οδήγησαν στην ανατροπή του.

 

Η Υεμένη είναι μια από τος 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων  στον κόσμο.