Ένας χρόνος χωρίς Capital Controls – Πλησιάζει η ώρα της Τουρκίας;

Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο είχαμε την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών οι οποίοι είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι του 2015. Ένα μέτρο το οποίο δύσκολα θα ξεχάσουμε καθώς τότε βρεθήκαμε αρκετά κοντά με ένα Grexit. Ένα χρόνο μετά, αυτό που έχει αλλάξει στην οικονομία λόγω της άρσης αλλά και λόγω της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα είναι η στάση των επενδυτών απέναντι μας. Αναμφίβολα έχει αποκατασταθεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των επενδύσεων χαρτοφυλακίου πράγμα το οποίο έχει αποτυπωθεί στην πορεία των Ελληνικών ομολόγων ακόμη και σήμερα εν μέσω πανδημίας. Θετικά αντέδρασε στην άρση των περιορισμών και ο επιχειρηματικός κόσμος. Ειδικά όσοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας όπου η διαχείριση της ρευστότητας είναι καθοριστική.

Η άρση των capital controls την εποχή προ κορωνοϊού είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την γρηγορότερη ένταξη μας στην ποσοτική χαλάρωση. Η έλευση του κορωνοϊού όμως έφερε ανατροπή στη οικονομία και οδήγησε στην ένταξη μας στην λεγόμενη έκτακτη ποσοτική χαλάρωση που αποφασίστηκε λόγω κορωνοϊού. Να υπενθυμίσουμε ότι στην κανονική ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί ακόμη και μετά την άρση των capital controls διότι απαραίτητη δεύτερη προϋπόθεση ήταν η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ενώ η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια εκείνα, η γειτονική Τουρκία “φλερτάρει” με την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών όλο και περισσότερο αφού η οικονομική της ζωή και η τουρκική λίρα βρίσκονται σε μια δίνη με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται συνεχώς. Όσες Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει εξωστρέφεια προς την Τουρκία είτε μέσω εξαγωγών είτε μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια πιθανή τέτοια κατάσταση με γνώμονα τα διδάγματα του παρελθόντος.