20χρονος από τη Ρουμανία που έκανε διακοπές στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας

671

«Θα μείνω όσο χρειαστεί», δήλωσε με ανάρτησή του.

 

«Ήταν μια μάχη απέναντι στον χρόνο. Έπρεπε να δράσουμε άμεσα για να σβήσουμε τη φωτιά πριν επεκταθεί». Στα 20 του χρόνια, ο Άντορ, πυροσβέστης από το Μπρασόβ της Ρουμανίας που έσπευσε στην Εύβοια, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ρουμανικής αποστολής, μοιράζεται της εμπειρίες του από το πύρινο μέτωπο.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε πως ήταν διακοπές όταν έμαθε από τον διοικητή για την αποστολή που ετοιμαζόταν: «Απόψε αναχωρούμε για το Βουκουρέστι, και αύριο για την Ελλάδα», έτσι -όπως είπε- τον πήρε αμέσως τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει να συμμετέχει.

«Είχα δει την κατάσταση στην Ελλάδα και σκεφτόμουν πόσο δύσκολο πρέπει να είναι γι ‘αυτούς. Στη δουλειά των διασωστών, δεν υπάρχει η έννοια ξένος. Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον» ανέφερε.

«Όταν τους είπα ότι θα φύγω, οι δικοί μου φοβήθηκαν, αλλά κατάλαβαν ότι ήθελα να είμαι εκεί και να συνδράμω σε όλη αυτή την κοινή προσπάθεια. Τώρα μιλάμε καθημερινά αφού τελειώσω τη βάρδια μου» πρόσθεσε.

Οι δυσκολίες

Αναφερόμενος στις δυσκολίες του έργου πυρόσβεσης, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», ο Άντορ ανέφερε πως «οι παρεμβάσεις των πυροσβεστών είναι αρκετά δύσκολες. Το έδαφος είναι πολύ τραχύ και λόγω της ζέστης και της ξηρασίας, μπορεί να εμφανιστούν φωτιές οπουδήποτε. Μια μάχη απέναντι στον χρόνο και να δράσουμε άμεσα για να σβήσουμε τη φωτιά πριν επεκταθεί».

«Συχνά μιλάμε με τους ντόπιους, είναι εντυπωσιασμένοι με το πώς κινητοποιηθήκαμε και μας ευχαριστούν για τη βοήθειά μας. Μας είπαν μάλιστα ότι μας θεωρούν δικούς τους. Κάποιος μας ευχαρίστησε ακόμη και στα ρουμανικά και μας πρόσφερε κρύο νερό. Τέτοιες χειρονομίες σε γεμίζουν και επιβεβαιώνουν ότι επέλεξες την πιο όμορφη δουλειά στον κόσμο. Θα μείνω στην Ελλάδα όσο χρειαστεί και ελπίζω του χρόνου να επιστρέψω για διακοπές και η ζωή να επανέλθει στο φυσιολογικό» σημείωσε.

Μιλώντας για τους συναδέλφους του από τον πυροσβεστικό σταθμό του Μπρασόφ, θέλησε να τους ευχαριστήσει που τον βοήθησαν να γίνει μέλος της ομάδας και να μάθει τα μυστικά των διασωστών. «Είναι πραγματικά επαγγελματίες, και με την πάροδο των χρόνων εύχομαι με τη σειρά μου να μοιραστώ με τους νεότερους συναδέλφους μου την εμπειρία που απέκτησα».

«Παρόλο που είμαστε πυροσβέστες από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, εδώ στην Ελλάδα, μπορώ να πω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια , γιατί όλοι ξέρουμε τι να κάνουμε και μας ενώνει η χαρά του να είσαι διασώστης. Και γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό που μας έφερε σε αυτήν την αποστολή είναι η έντονη επιθυμία να βοηθήσουμε και να αγαπήσουμε τους συνανθρώπους μας».