Πλην Λακεδαιμονίων

1160

Γράφει ο Ηλίας Σολωμός*

Η ψήφιση προ ολίγων ημερών της κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας συμφωνίας με την Γαλλία περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σημαδεύτηκε από εντάσεις και κομματικές αντεγκλήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας.

Τα κόμματα της Αριστεράς παρόλα αυτά είχαν άλλες στοχεύσεις. Ο βουλευτής Παφίλης του ΚΚΕ με μία εμετική ρητορική ταύτισε την Νέα Δημοκρατία με τους δοσίλογους και τους ταγματασφαλίτες της περιόδου της Κατοχής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά επέκταση ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, εκφώνησε μια ομιλία ξεκάθαρα στραμμένη προς το μικρό περιθωριακό ακροατήριο που του έχει μείνει πιστό. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η χώρα γυρνάει στην εποχή του Παπαντωνίου αφήνοντας υπονοούμενα για ύπαρξη αδιαφάνειας γύρω από την σύμβαση για την απόκτηση των φρεγατών Belharra ενώ σε μια αποστροφή του αναρωτήθηκε πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα γυρίσουν από την ζώνη του Σαχέλ, εάν και εφόσον η Ελλάδα κληθεί να συνδράμει στρατιωτικά την Γαλλία.

Θα περίμενε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διδασκόμενος από τα λάθη του και συνεχίζοντας την υποτιθέμενη στροφή του προς την Κεντροαριστερά, θα υπερψήφιζε ως θεσμικό κόμμα μια συμφωνία υψίστης εθνικής σημασίας εν μέσω μάλιστα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Απεναντίας, οι τοποθετήσεις σειράς στελεχών του και φυσικά του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα απέδειξαν ότι αυτό το κόμμα εξακολουθεί να εμφορείται από μικροψυχία και τοξικότητα. Πως είναι πραγματικά δυνατόν να καταψηφίζεται αυτό που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε (την απόκτηση φρεγατών Belharra και την υπογραφή συμφώνου αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής) σε συνέντευξη του τον Δεκέμβριο του 2020;;;

Η εξέλιξη αυτής της συζήτησης στην Βουλή έδειξε ότι η Αριστερά αδυνατεί να συμπράξει σε οποιαδήποτε εθνικά επωφελή κίνηση. Αυτό οφείλει να το έχει κατά νου η κυβέρνηση κάθε φορά που απλώνει χείρα εθνικής συνεννόησης. Όπως έδειξε και η υπόθεση Αποστολάκη, όπου ο πρωθυπουργός έκανε μια τολμηρή – ίσως και με πολιτικό κόστος – κίνηση να τοποθετήσει ως Υπουργό κοινής αποδοχής ένα μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, οι επικλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ενότητα είναι προσχηματικές. Για αυτούς πάντα θα προέχει το κομματικό έναντι του εθνικού συμφέροντος. Άλλως τε, η πρόσφατη πολιτική Ιστορία του Έθνους μας δείχνει ότι ποτέ δεν ήταν ικανοί να διαδραματίσουν άλλο ρόλο παρά μόνο αυτό ‘‘των Λακεδαιμονίων’’.

*του Ηλία Σολωμού, δημοσιογράφου και αναλυτή διεθνών σχέσεων.