Αποκάλυψη Bloomberg – Ο Ίλον Μασκ έχει σοβαρότερο πρόβλημα από τους ψεύτικους λογαριασμούς του Twitter: Ένα τεράστιο χρέος

280

Το deal της χρονιάς για τον Ίλον Μασκ, φαίνεται ότι έχει να περάσει κάποιους δύσκολους σκόπελους και αυτό γιατί βάση της συμφωνίας με το Twitter είναι ένα τιμολόγιο χρέους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η κακή κεφαλαιακή δομή της συμφωνίας δημιουργεί πονοκέφαλο στον Νοτιοαφρικάνο κροίσο.

Το πακέτο πληρωμής, που συντάχθηκε βιαστικά και υπογράφηκε από τράπεζες στις 20 Απριλίου, θα χρειαστεί ετήσια δαπάνη που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δίνοντας στην εταιρεία ένα ανησυχητικά μικρό περιθώριο σφάλματος.

Η αγορά πιθανότατα θα χρηματοδοτηθεί με μόχλευση υποθήκης και ομόλογα υψηλής απόδοσης. Η CreditSights εκτιμά ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει δραματικά το ετήσιο κόστος του Twitter σε περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το Bloomberg Intelligence προβλέπει 750 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Με αριθμούς σαν αυτούς, το Twitter φαίνεται να είναι έτοιμο να “κάψει” χρήματα, ενισχύοντας την πίεση στον Μασκ να αναδιαμορφώσει την εταιρεία ανακαλύπτοντας νέες πηγές εισοδήματος και μειώνοντας τις τιμές. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τους αναλυτές της Wall Street που εκτιμούν τα κέρδη των αναφορών για το 2022, αν και αυτές οι ρόδινες προβλέψεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να τεθούν σε κίνδυνο εάν οι προβλέψεις για ύφεση στις ΗΠΑ γίνουν πραγματικότητα.

«Αυτή είναι απλώς μια κακή κεφαλαιακή δομή για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση όπως το Twitter που δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ιδιαίτερα κερδοφόρα», δήλωσε ο John McClain, επόπτης χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management. “Είναι μια δημόσια εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό και ποτέ δεν φαινόταν να έχουν καταλάβει πώς να δημιουργήσουν ελκυστικά έσοδα από τον καταναλωτή.”

Ο ίδιος ο Μασκ αμφισβητεί την προσωπική του συμφωνία, λέγοντας αυτή την εβδομάδα ότι δεν έλαβε συνέχεια, καθώς οι ψεύτικοι λογαριασμοί (bots κλπ) αποτελούν λιγότερο από το 5% των πελατών του.

Η ιστορία συνεχίζεται

Το χρέος είναι μόνο ένα από τα τρία μέρη της χρηματοδότησης του Μασκ. Ανακάλυψε 19 διαφορετικούς επενδυτές για να του εξασφαλίσουν δεσμεύσεις 27,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και έχει συνάψει υποθήκη περιθωρίου κέρδους αξίας 6,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις μετοχές του στην Tesla. Ωστόσο αυτή τη στιγμή προσπαθεί να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση φέρνοντας τους πιο δημοφιλείς επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να ενσωματώνουν την Apollo Global Management Inc. και την Sixth Street.

Οι τραπεζίτες εργάστηκαν νυχθημερόν, αλλά και το Σαββατοκύριακο των διακοπών του Πάσχα, επιταχύνοντας για να εκπληρώσουν την προθεσμία του Μασκ στις 20 Απριλίου για την οριστική κατασκευή του πακέτου χρηματοδότησης. Αυτό που “μαγείρεψαν” θα οδηγήσει το Twitter πολύ πιο βαθιά στο χρέος.

Αυτό προσφέρει ελάχιστα περιθώρια λάθους στον Μασκ, σε περίπτωση που δεν είναι έτοιμος να καλύψει το χρέος. Όπως συμβαίνει πάντα σε μια τέτοιου τύπου εξαγορά, το Twitter πιθανότατα θα χρειαστεί να αποπληρώσει εάν κάτι πάει στραβά, ενώ ο Μασκ και οι επενδυτές του μπορούν να χάσουν μόνο τα χρήματα που έβαλαν στη συμφωνία.

«Η “μόχλευση” είναι πραγματικά υψηλή και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα είναι αρνητικές, οπότε σίγουρα αυτό προσθέτει ένα στοιχείο κινδύνου στη συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jordan Chalfin, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία ανάλυσης πιστωτικών αποτελεσμάτων CreditSights. «Το Twitter πρέπει πραγματικά να αναπτυχθεί στη διάρθρωση του κεφαλαίου του και να αυξήσει τα κέρδη του, προκειμένου να καλύψει τόσο τις κεφαλαιακές του δαπάνες όσο και τις δαπάνες για τόκους».

Αυξάνονται επιπλέον οι φόβοι ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει τη χειρότερη στιγμή για τη φόρτωση του χρέους στο Twitter, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από promotion και λοιπές διαφημίσεις. «Σε ένα φτωχό μακροοικονομικό υπόβαθρο, τα πρώτα πράγματα που αντλούν οι εταιρείες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ είναι οι διαφημιστικές δαπάνες», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Robert Schiffman.

Εάν ο Μασκ αναπτύξει αποτελεσματικά το Twitter, το φορτίο χρέους θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά διαχειρίσιμο με την πάροδο του χρόνου. Εάν όμως ο Μασκ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εγγυήσεις του, τότε το φορτίο χρέους μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο μειονέκτημα.

Το Twitter έχει περίπου 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρήματα και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις που θα βοηθούσαν στην “καύση” χρημάτων για μερικά χρόνια, δήλωσε ο Schiffman του Bloomberg Intelligence.