Κίσινγκερ: Τον έβαλαν στη «λίστα των εχθρών της Ουκρανίας»

219

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ μπήκε στη μαύρη λίστα των Ουκρανών αφού ζήτησε ειρήνη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μέσω διαπραγματεύσεων και επιστροφή στο status quo πριν από τον Φεβρουάριο.

«Status quo ante» σημαίνει «πώς ήταν τα πράγματα πριν». Τα σχόλια του Κίσινγκερ υπονοούν ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία για να αποκαταστήσει την κατάσταση όπως ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όπου η Ρωσία έλεγχε επίσημα τη χερσόνησο της Κριμαίας και έλεγχε ανεπίσημα μέρος της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ιστότοπος Mirotvorets – του οποίου η αρχική σελίδα διαθέτει ένα μωσαϊκό γκρίζλι νεκρών Ρώσων στρατιωτών – είναι μια δημόσια βάση δεδομένων με αυτό που αποκαλεί «φιλορώσους τρομοκράτες, αυτονομιστές, μισθοφόρους, εγκληματίες πολέμου και δολοφόνους».

Ο Κίσινγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας της ύφεσης της έντασης με την Κίνα υπό την κυβέρνηση Νίξον και είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της realpolitik στον κόσμο, στην οποία τα έθνη παραμερίζουν τα ήθη και τις αρχές για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν στις δηλώσεις και αντιτάχθηκαν στην ιδέα ότι πρέπει να εγκαταλείψουν οποιοδήποτε έδαφος.

Τα σχόλια του Κίσινγκερ απηχούν ένα κύριο άρθρο των New York Times την περασμένη εβδομάδα, το οποίο υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί ότι θα έπρεπε να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.