Παρέμβαση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών για την αποφυλάκιση και την ποινή Λιγνάδη

337

Την άμεση διαβίβαση των πρακτικών της δίκης Λιγνάδη και της απόφασης στην οποία κατέληξαν δικαστές και ένορκοι ζήτησε με επείγουσα παραγγελία της η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Μαρία Γκανέ, προκειμένου να τα μελετήσει και να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Παράλληλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Κων.Κούντρια να προχωρήσει άμεσα την υποβολή αναφοράς στην οποία θα αναγράφονται όλες οι εισηγήσεις του προς την έδρα για την ενοχή, τα ελαφρυντικά, τις ποινές και την αναστολή αλλά και τις σχετικές αποφάσεις του δικαστηρίου με τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες.

Εφόσον υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα που ζήτησε η κα Γκανέ, η Εισαγγελία Εφετών θα αξιολογήσει το εάν η απόφαση ήταν επαρκώς αιτιολογημένη και θα αποφανθεί εάν πρέπει να ασκήσει έφεση.

Τι θα εξετάσει η Εισαγγελία Εφετών

Ουσιαστικά αυτό που θα εξετάσει η εισαγγελία Εφετών είναι όλες τις αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο και δεν ελήφθησαν με ομοφωνία και ο εισαγγελέας είχε διαφορετική άποψη.

Δηλαδή, θα εξετάσουν τον τρίτο βιασμό για τον οποίο ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί ενοχή και το δικαστήριο των αθώωσε. Θα εξετάσουν επίσης το ύψος της ποινής, ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί 12 χρόνια για τον κάθε βιασμό, το δικαστήριο αποφάσισε 10 χρόνια για τον ένα βιασμό και 5 για τον δεύτερο για τον οποίο τον έκρινε ένοχο και τέλος θα εξεταστεί η αναστολή που του έδωσε το δικαστήριο στην έφεση βάσει της οποίας βγαίνει από τη φυλακή. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί να μην δοθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη αναστολή έκτισης ποινής ως το Εφετείο κρίνοντας ότι είναι πιθανό να διαπράξει τα ίδια αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε.