Φρανσουά Ολάντ: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τρελός, απλώς «ριζικά ορθολογικός»

214

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας «ριζικά ορθολογικός» ηγέτης που στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να συμφωνήσουν σε ένα τέλος της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα είναι ευνοϊκό για τη Ρωσία, δήλωσε στο POLITICO ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ, ο οποίος υπηρέτησε από το 2012 έως το 2017, έχει αρκετή εμπειρία από πρώτο χέρι με τον Πούτιν. Οδήγησε τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ηγέτη, μαζί με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Μόσχα και την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή του Ντονμπάς.

Αλλά αυτές οι προσπάθειες για διάλογο αποδείχθηκαν άκαρπες, εκθέτοντας τον Πούτιν ως έναν ηγέτη που καταλαβαίνει μόνο τη δύναμη και αμφισβητεί όλες τις μεταγενέστερες απόπειρες συνομιλιών – συμπεριλαμβανομένης μιας αμφιλεγόμενης ατομικής προσπάθειας με επικεφαλής τον σημερινό Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ο Ολάντ σε συνέντευξή του στο γραφείο του στο Παρίσι.

«Είναι [ο Πούτιν] ένα ριζικά ορθολογικό άτομο ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», είπε ο πρώην Γάλλος ηγέτης, όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση πέρα από την Ουκρανία. «Έχει το δικό του σκεπτικό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο τη δυναμική [δύναμης] που μπορούμε να στήσουμε εναντίον του».