Διευκρίνιση Παπανάτσιου για ΕΝΦΙΑ πυρόπληκτων

197

Σε διευκρινίσεις για τη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στις ιδιοκτησίες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, προχώρησε η Κατερίνα Παπανάτσιου, μετά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης ότι η διατύπωση μπορεί να οδηγήσει σε επιβάρυνση των κληρονόμων.

«Όταν λέμε ακίνητο θανόντων, είναι αυτός στον οποίο θα εκδιδόταν ο ΕΝΦΙΑ 2018, στο ΑΦΜ τους θα  εκδιδόταν, γι’ αυτό και η ρύθμιση αναφέρει ότι αυτοί εξαιρούνται, άρα δεν υπάρχει θέμα κληρονόμων», σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσής τους.

Αναφορικά με τη «θύελλα» που έχει προκληθεί για τα 10.119 ακίνητα που πήγαν στο Υπερταμείο, η κ. Παπανάτσιου, διέψευσε τις καταγγελίες περί συμπερίληψης σε αυτών αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλού ή περιοχών Natura, τονίζοντας ότι εξαιρούνται εκ του νόμου, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μεταβίβασης ακινήτων στο Υπερταμείο.

«Εμείς δεν μεταβιβάζουμε τέτοιου είδους ακίνητα. Το σύνολο των ακινήτων θα επανελεγχθεί. Και η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως τη μεταφορά των ακινήτων. Θα γίνει έλεγχος», υπογράμμισε η ίδια και παρέπεμψε για αναλυτικότερη ενημέρωση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το κλίμα στην Επιτροπή Οικονομικών φορτίστηκε όταν η Κατερίνα Παπανάτσιου κατηγόρησε τη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι οι εξαγγελίες του στη ΔΕΘ είναι προς όφελος της ελίτ και για να υλοποιηθούν θα πρέπει να ισχύσει η περικοπή των συντάξεων και το αφορολόγητο.

«Γι’ αυτό και η μεγάλη ανησυχία των στελεχών σας που ρωτούσαν αν θα κοπούν οι συντάξεις», σχολίασε μεταξύ άλλων, πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Απόστολου Βεσυρόπουλου.

«Είναι ο δικός σας ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2016. Εμείς φέραμε τροπολογία για να μην ισχύσει και δεν την κάνατε αποδεκτή. Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταργήσει αυτό το νόμο την επόμενη μέρα, όχι μόνο γιατί μειώνει τις συντάξεις αλλά και γιατί τιμωρεί όσους παράγουν πλούτο. Με εσάς για πρώτη φορά μισθωτοί και  συνταξιούχοι των 500 ευρώ θα πληρώσουν φόρο με τη μείωση του αφορολόγητου», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πηγή skai.gr