Οι πυρκαγιές σαρώνουν τη Φινλανδία

265

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (18/5), οι φινλανδικές υπηρεσίες διάσωσης είχαν ανταποκριθεί σε συνολικά 21 περιστατικά πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας τις εκτεταμένες επιπτώσεις των πρόσφατων ξηρών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle, επεισόδια έχουν αναφερθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ αξιοσημείωτες μεγάλης κλίμακας πυρκαγιέας έχουν αναφερθεί στο δυτικό Ilmajoki και στο κεντρικό Keuruu.

Στο Ilmajoki, μια πυρκαγιά που ξεκίνησε σε μια περιοχή παραγωγής τύρφης εξαπλώθηκε σε ένα κοντινό δάσος το απόγευμα του Σαββάτου. Ενώ η φωτιά στην περιοχή της τύρφης έχει κατασβεστεί ως επί το πλείστον εκτός από μερικά σημεία που σιγοκαίει, οι προσπάθειες για τον έλεγχο της δασικής πυρκαγιάς συνεχίζονται.

Η φωτιά έχει πλήξει έκταση 9-10 στρεμμάτων, ενώ η αιτία παραμένει άγνωστη. Το Τμήμα Διάσωσης Νότιας Οστροβόθνιας έχει αναπτύξει 18 μονάδες στο σημείο.

Στο Keuruu της Κεντρικής Φινλανδίας, μια πυρκαγιά που άναψε από ένα ελεγχόμενο σημείο για τη διαχείριση των δασών εξαπλώθηκε σε τρία εκτάρια. Η φωτιά έχει περιοριστεί, με 20 μονάδες από τις υπηρεσίες διάσωσης της Κεντρικής Φινλανδίας, της Οστροβοθνιας και της Πιρκανμάα να ανταποκρίνονται.

Μια άλλη πυρκαγιά στην Karstula, επίσης στην Κεντρική Φινλανδία, επεκτάθηκε σε περίπου ένα εκτάριο. Η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε από έκρηξη ελαστικού αυτοκινήτου. Στην περιοχή έχουν αποσταλεί 13 μονάδες.

Στο Siikainen της Satakunta, πολλά εκτάρια έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με 25 μονάδες και ένα ελικόπτερο της συνοριακής φρουράς να συμμετέχουν σε προσπάθειες κατάσβεσης. Αν και κανένα κτήριο δεν κινδυνεύει, η κατάσβεση των πυρκαγιών αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες ακόμη.

Προειδοποίηση δασικής πυρκαγιάς που εξέδωσε το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο είναι σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο ξηρός και ζεστός καιρός, που επιμένει όλη την εβδομάδα, έχει στεγνώσει σημαντικά μεγάλες εκτάσεις. Οι υπηρεσίες διάσωσης υπενθυμίζουν στο κοινό ότι απαγορεύονται οι ανοιχτές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια προειδοποίησης δασικής πυρκαγιάς.