Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εφιστά την προσοχή για τις οφειλές του Δημοσίου

189

Τη μικρή συνεισφορά των επενδύσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο Τριμηνιαίο Δελτίο του με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις», τονίζοντας ότι οι επενδύσεις παρέμειναν σε κάμψη το 2018.

Η κάµψη των επενδύσεων, σύμφωνα με το ΕΔΣ, προβληµατίζει, ειδικά όταν οι προοπτικές για διατηρήσιµη µεγέθυνση – περί το 2% – τα επόµενα χρόνια στηρίζονται στο σενάριο ισχυρής ετήσιας αύξησης των επενδύσεων άνω του 10%. Επίσης σηµειώνεται ότι τo ύψος των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπεται σηµαντικά του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού µέσου όρου ενώ είναι χαµηλότερο και σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα προγράµµατα οικονοµικής προσαρµογής.

Το γεγονός, πάντως, ότι η κάµψη εντός του 2018 οφείλεται αποκλειστικά στις δύο κατηγορίες «Άλλες Κατασκευές» (κυρίως πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων) και «Μεταφορικός εξοπλισµός και οπλικά συστήµατα» (κυρίως εισαγωγές πλοίων) αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαµψη του ακαθάριστου σχηµατισµού παγίου κεφαλαίου εντός του 2019, αναφέρει το Δελτίο.