«Συγχώρεση» από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος – Γονατιστός μπροστά στη νέα «θρησκεία» ο καθολικός Ιεράρχης

261

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη, μέσω ανακοίνωσης του Βατικανού, μετά τις αναφορές ότι χρησιμοποίησε έναν υποτιμητικό όρο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Πάπας «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου που αναφέρθηκε από άλλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Τη Δευτέρα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει τη Δευτέρα ότι ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε τον ιταλικό όρο «frociaggine», όταν είπε σε Ιταλούς επισκόπους ότι παραμένει αντίθετος στο να γίνονται ιερείς ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Η ιταλική ιστοσελίδα πολιτικών κουτσομπολιών Dagospia ήταν η πρώτη που ανέφερε το υποτιθέμενο περιστατικό, το οποίο λέγεται ότι συνέβη στις 20 Μαΐου, όταν ο Ποντίφικας συναντήθηκε με Ιταλούς επισκόπους πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο Μπρούνι δήλωσε ότι ο Φραγκίσκος ήταν «ενήμερος» για τις αναφορές.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού επανέλαβε ότι ο Πάπας παραμένει προσηλωμένος σε μια φιλόξενη Εκκλησία, όπου «κανείς δεν είναι άχρηστος, κανείς δεν είναι περιττός, και υπάρχει χώρος για όλους».

Ο 87χρονος Φραγκίσκος είχε, έως τώρα, συνδεθεί με σημαντικά ανοίγματα προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στα έντεκα χρόνια του στον παπικό θρόνο. Όμως, τα σχόλια που αναφέρθηκαν προκάλεσαν αποτροπιασμό, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Το 2013, είχε πει: «Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και έχει καλή θέληση, ποιος είμαι εγώ για να τον κρίνω;». Πέρυσι επέτρεψε στους ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Όπως αναφέρει το BBC, υπερασπιστές του ισπανόφωνου Πάπα επισημαίνουν ότι μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο την ιταλική καθομιλουμένη. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Πάπας μεγάλωσε σε ιταλόφωνο σπίτι στην Αργεντινή.

Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Πάπας υποστήριξε πως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να αποβάλλονται από τις ιερατικές σχολές είτε έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή είτε όχι. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το Βατικανό δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.

ΠΗΓΗ: Reuters