Φον ντερ Λάιεν: Ματιές προς τα δεξιά και τ’ αριστερά της στον αγώνα για πολιτική επιβίωση

204

Η αναζήτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία εξαρτάται πλέον από το αν θα κερδίσει την υποστήριξη των πρώην πολιτικών της αντιπάλων.

Παρά τον μετεκλογικό της κομπασμό ότι το κέντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «άντεξε», πηγές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 400 «κεντρώοι» ευρωβουλευτές είναι απίθανο να είναι αρκετοί για να την επαναδιορίσουν στη θέση της.

Η διπρόσωπη πολιτική της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία περιλαμβάνει φλερτ τόσο με τη Δεξιά όσο και με τους Πράσινους, την έχει καταστήσει αντιδημοφιλή στο εσωτερικό του δικού της Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και των συμμαχικών του ομάδων, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και της Ανανέωσης, με πολλούς εκπροσώπους εντός των ομάδων αυτών να έχουν ορκιστεί να μην υποστηρίξουν την επιστροφή της στην εξουσία.

Για το σκοπό αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ηγέτης θα ζητήσει υποστήριξη για τον επαναδιορισμό της από μία από τις δύο πολιτικές ομάδες: τους δεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές ή τους Πράσινους-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Σύμφωνα με μια πηγή εντός του ΕΛΚ, η φον ντερ Λάιεν είναι πιο πιθανό να πάει με το ECR παρά με τους οικολόγους, λόγω του ότι οι πρώτοι έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στη δική της πολιτική.

«Στο τέλος μπορεί να χρειαστεί τις ψήφους του ECR, αν δεν λάβει πλήρη υποστήριξη από τις ομάδες του ΕΛΚ, της Ανανέωσης και της S&D», ανέφεραν.

«Μπορεί είτε να προσβλέπει στους Πράσινους, οι οποίοι είναι απίθανο να την υποστηρίξουν αν φρενάρει με οποιονδήποτε τρόπο το Green Deal.

«Ή να απευθυνθεί στη Μελόνι και το ECR, και νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο πιθανό, δεδομένου ότι το ΕΛΚ τείνει περισσότερο προς μια πιο λογική προσέγγιση της πράσινης συμφωνίας».

Η πηγή υποστήριξε ότι το ΕΛΚ έχει κλίνει προς κάποια μορφή συνεργασίας με το ECR εδώ και αρκετό καιρό, αν και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να δημιουργηθεί κάποιος επίσημος συνασπισμός.

Πρόσθεσε ότι, για το ΕΛΚ, «το να πάρει υποστήριξη σε μια ψηφοφορία για τη Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι κάτι διαφορετικό από το να σχηματίσει συνασπισμό με το ECR».

Συνέχισαν να σημειώνουν ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να καταστεί λιγότερο βιώσιμη εάν οι Συντηρητικοί καταλήξουν να συνεργαστούν με δεξιούς ηγέτες όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

«Νομίζω ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΕΛΚ θα συνεργαστεί περισσότερο με τις δυνάμεις της Δεξιάς και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, επειδή η θέση του ΕΛΚ ευθυγραμμίζεται πολύ περισσότερο με αυτή των δεξιών κομμάτων παρά της Αριστεράς, ακόμη και αν δεν υπάρξει συνασπισμός ΕΛΚ και ECR», κατέληξαν.

Μια τέτοια συμμαχία δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες.

Αξιωματούχοι των Σοσιαλδημοκρατών (SD) έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν εάν απευθυνόταν στο ECR για υποστήριξη.

Οι Πράσινοι εν τω μεταξύ λέγεται ότι εξαρτούν την υποστήριξή τους προς την Πρόεδρο της Κομισιόν από την υπόσχεσή της να μην αγγίξει το Green Deal της ΕΕ, μια μη ελκυστική προοπτική, δεδομένου ότι το σχέδιο φαίνεται ότι είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφή τόσο στη γερμανική όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία, εάν δεν προσαρμοστεί υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέλη των Χριστιανοδημοκρατών της Φον ντερ Λάιεν έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν «αντάρτικο» κατά της νομοθεσίας, με αιχμή του δόρατος τέτοιων κινητοποιήσεων τον εσωκομματικό αντίπαλο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οποιαδήποτε υπόσχεση για συνέχιση της επιδίωξης της συμφωνίας πιθανότατα θα έβλαπτε περαιτέρω το κύρος της, τόσο στη Γερμανία όσο και στο ΕΛΚ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε τέτοια συμμαχία με τους Πράσινους θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.

Εν τω μεταξύ, πηγές εντός του ECR λένε ότι, εάν η Φον ντερ Λάιεν αποτύχει να έρθει σε συμφωνία μαζί τους, η δημιουργία μιας πολυσυζητημένης «υπερ-ομάδας» ID-ECR θα γίνει πιο πιθανή.

Η πρόταση αυτή, η οποία αρχικά διατυπώθηκε από την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, έχει λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις από την επικεφαλής του ECR Τζόρτζια Μελόνι, η οποία φαίνεται να προσπαθεί να κρατήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα διαθέσιμη για μια πιο γόνιμη συμμαχία με το ΕΛΚ.

Ένας αξιωματούχος της Κομισιόν εντός του ECR δήλωσε στο Brussels Signal ότι αν η συμφωνία αυτή αποτύχει, η Μελόνι «δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ενταχθεί σε μια συμμαχία με τη Μαρίν Λεπέν και τον Βίκτορ Όρμπαν».

Πηγή: NewsFire.GR