«Συμφωνούμε σε όλα»! – Ο Βίλντερς ανακοινώνει νέα ολλανδική κυβέρνηση

218

Ο Χερτ Βίλντερς, ηγέτης του δεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV), ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας ολλανδικής κυβέρνησης.

Το PVV, το φιλελεύθερο VVD, το κεντρώο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το κεντροδεξιό Κίνημα Αγροτών-Πολιτών (BBB) οριστικοποίησαν τη συμφωνία τους στις 11 Ιουνίου για να σχηματίσουν το πιο δεξιό υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Βίλντερς ανακοίνωσε την είδηση στο Χ. «Πήραμε μια απόφαση. Συμφωνία για τα πάντα! Ένα νέο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε, προσθέτοντας ένα εικονίδιο χαμογελαστού προσώπου.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Βίλντερς, συνοδευόμενος από μια πανηγυρίζουσα επικεφαλής του κόμματος BBB, την Καρολίν βαν ντερ Πλας, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, υπάρχει τώρα συμφωνία. Θα ακούσετε περισσότερα τις επόμενες ώρες, ημέρες».

Ο επικεφαλής του NSC Pieter Omtzigt δήλωσε «αισιόδοξος» και ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με την υπουργική ομάδα θα γίνουν σύντομα.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα τέσσερα κόμματα αποφάσισαν να έχουν 16 υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Αυτό θα σήμαινε ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη από την προηγούμενη, η οποία είχε 20 υπουργούς.

Το PVV φέρεται να ηγείται της ομάδας, αποκτώντας πέντε υπουργεία. Το VVD και το NSC λαμβάνουν από τέσσερα. Το BBB θα είναι το μικρότερο, με δύο υπουργεία.

Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι το BBB ήλπιζε σε περισσότερα. Είναι σχετικά μικρό κόμμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο, αλλά στη Γερουσία έχει μεγαλύτερο βάρος, γεγονός που του δίνει επιπλέον διαπραγματευτική δύναμη.

Παρόλα αυτά, τα κύρια στοιχεία της συμφωνηθείσας κυβέρνησης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα μέσα Μαΐου, έδειξαν ότι το BBB είχε ήδη κερδίσει ορισμένες παραχωρήσεις. Η νέα συντηρητική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα περιορίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και θα δώσει πολύ περισσότερα περιθώρια στους αγρότες.

Πρωθυπουργός του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι ο Ντικ Σουφ, ένας κορυφαίος δημόσιος υπάλληλος που στο παρελθόν είχε διατελέσει Εθνικός Συντονιστής για την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατία και γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας.

Ο Σουφ έχει παρελθόν με το κόμμα PvdA. Ήταν απλό μέλος για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι να αποχωρήσει στις αρχές του 2021.

Ο στόχος είναι ένα υπουργικό συμβούλιο που θα δίνει περισσότερη εξουσία στο κοινοβούλιο και όπου οι μισοί υπουργοί θα προέρχονται από άτομα εκτός πολιτικής.

Θα υπάρξουν ακροάσεις στο κοινοβούλιο όπου οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε δοκιμασίες.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τον Ιούνιο και στη συνέχεια να εγκατασταθεί επίσημα η νέα ολλανδική κυβέρνηση.

Πηγή: NewsFire.GR