Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η Σαλαμίνα είναι η απόδραση και το καταφύγιο μας

254

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου*

Εμείς του Πειραιά οι εκδρομείς, τα νιάτα μας μπορεί να μη τα “φάγαμε σε γάμους και βαπτίσια” όπως λέει το γνωστό τραγούδι, οπωσδήποτε όμως όταν κληθούμε να διηγηθούμε τις αγαπημένες μας διακοπές δεν μπορεί παρά να σταθούμε σε έναν τόπο: στη Σαλαμίνα. Εκεί “φάγαμε”, εκεί “τρώμε” κι εκεί θα εξακολουθήσουμε να περνάμε τα νιάτα και την ωριμότητα μας.

Το ξέρω πως για πολλούς η Σαλαμίνα δεν θεωρείται καν ως νησί λόγω της γειτνίασης με την Αττική. Γνωρίζω την κατεστημένη άποψη που υπάρχει για αυτό το μέρος ή τον υποτιμητικό όρο ‘Σαλαμύκονος”. Ξέρω πως πολλοί σπεύδουν να μειώσουν το νησί στο οποίο ο δυτικός κόσμος οφείλει τα πάντα λόγω της περίφημης ναυμαχίας που κράτησε το ανατολικό σκοτάδι των Περσών μακριά. Άσε τους ναύτες που θυμούνται μονάχα τη θητεία τους στο ΠΝ και τον εκεί ναύσταθμο.

Όμως για εμάς του Πειραιά τους εκδρομείς, η Σαλαμίνα είναι αλλιώς.

Ήταν, είναι και θα είναι η απόδραση μας. Πρόκειται για το καταφύγιο από τις δύσκολες εργασιακά εβδομάδες μας. Κρύβει τα νιάτα και τα Σαββατοκύριακα μας. Μας θυμίζει τις στρωματσάδες, τις βόλτες στην Ψιλή Άμμο και στο Νάτο, τους καφέδες στα Σελήνια ή τις καλοκαιρινές συναυλίες στο Ευριπίδειο θέατρο. Τα παγωτά χωνάκια ή τα μπουγέλα, τις πλάκες με τους φίλους από το Κερατσίνι και τη Νίκαια που κάθε καλοκαίρι βρισκόμασταν εκεί. Είναι τα σουξέ της ‘Βασίλισσας της νύχτας” ή τα καλοκαιρινά πανηγύρια συνοδεία κλαρίνου με αφιερώματα στον τεράστιο παραδοσιακό μουσικό με καταγωγή από το νησί Γιώργο Παπασιδέρη.

Κι απαντάμε σε όσους δεν γνωρίζουν τη Σαλαμίνα και πάλι με ένα στίχο από τραγούδι. “Όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει”.

Η Σαλαμίνα λοιπόν για όλους μας είναι ένας τόπος αγαπημένος επειδή ακριβώς είναι παρεξηγημένος. Ένα νησί μαγευτικό, με εξαιρετικές παραλίες, όμορφα στέκια, με τη δική του τοπική κουζίνα, με ψάρι που δεν παίζεται, ένας παράδεισος 15 λεπτά από την Αττική με φιλόξενους κατοίκους που έχουν αρβανίτικη μπέσα. Είναι η δική μας απόδραση, η απάντηση μας στις κοσμικότητες που έχουν ξεπεραστεί από την εποχή και την ίδια τη ζωή.

 

*Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” κι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας “¨Συμφωνία Πολιτών για τη Β’ Πειραιά”.