Μεγάλη Βρετανία: Εξτρεμιστές του κλίματος σπιλώνουν το κορυφαίο μνημείο της χώρας, το Stonehenge

220

AMESBURY. Μέλη της ομάδας «Just Stop Oil» λέρωσαν με μπογιά το πέτρινο μνημείο Stonehenge στη νότια Αγγλία την Τετάρτη. Η ριζοσπαστική περιβαλλοντική οργάνωση δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X που δείχνει δύο άτομα να τρέχουν προς τον παγκοσμίου φήμης πέτρινο κύκλο και να ψεκάζουν μια πορτοκαλί ουσία. Το βίντεο δείχνει επίσης επισκέπτες του μνημείου να προσπαθούν να εμποδίσουν τους δράστες με τη μπογιά να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους.

Στο κείμενο της ανάρτησης το «Just Stop Oil» κάλεσε τη μελλοντική βρετανική κυβέρνηση να υπογράψει συνθήκη για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2030. Οι εκλογές στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων θα διεξαχθούν στις 4 Ιουλίου. Η ομάδα υποστήριξε επίσης ότι η μπογιά που χρησιμοποιήθηκε ήταν φτιαγμένη από άμυλο καλαμποκιού και θα ξεπλυθεί με την επόμενη βροχή. Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ καταδίκασε την πράξη ως βανδαλισμό. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άτομα.

Παρίσι: Δύο «κλιματικοί ακτιβιστές» πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι στο Λούβρο

Ο πέτρινος κύκλος του Στόουνχεντζ είναι ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της Αγγλίας. Οι πέτρινοι σχηματισμοί είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένοι με τη θέση του ήλιου στα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια. Το Στόουνχεντζ φέρεται να χρησιμοποιείται για τον εορτασμό των ηλιοστασίων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το θερινό ηλιοστάσιο την Πέμπτη λέγεται επίσης ότι γιορτάζεται εκεί.

Πηγή: NewsFire.GR