Γλύκες σε Καραμανλή, επίθεση σε Σαμαρά! Πώς ο Μητσοτάκης προσπαθεί να «διασπάσει» το εσωκομματικό μέτωπο!

464

Μπορεί οι εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι εντυπωσιακές, με ευθεία αμφισβήτηση των αρχηγών των κομμάτων, προσπάθειες για δημιουργία ενός νέου φορέα και ακόμη και… απολύσεις, όμως και στην Νέα Δημοκρατία ξεκάθαρα αρχίζουν να φαίνονται τα χαρακώματα μιας επερχόμενης σύγκρουσης.

Το 28%  που έλαβε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές ήταν κατά πολύ κατώτερο των ήδη ψαλιδισμένων προσδοκιών για κάτι κοντά στο 33%. Η δε απώλεια 1.000.000 σχεδόν ψήφων που οδήγησε στον χαμηλότερο αριθμό ψήφων που έχει λάβει ποτέ η Νέα Δημοκρατία, δίνει την κατάλληλη αφορμή σε αυτούς που ποτέ δεν αποδέχτηκαν την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στην Νέα Δημοκρατία.

Βασικό ρόλο στην σύγκρουση αυτή αναμένεται να παίξουν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής που εδώ και καιρό όχι απλά κρατούν αποστάσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά με παρεμβάσεις τους φροντίζουν να διευκρινίζουν πόσα είναι αυτά που τους χωρίζουν.

Και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί θα μιλήσουν την Δευτέρα 1η Ιουλίου ο ένας μετά τον άλλον σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Συγκεκριμένα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”.
Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι ο Μανώλης Κοττάκης συχνά πυκνά ασκεί δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου η παρουσία των δύο πρώην Προέδρων της ΝΔ στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική εκδήλωση προσπάθησε να πείσει ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα και να ισχυρίσθηκε ότι είναι απλά καλή ευκαιρία κάποιος να ακούσει τους δύο Πρωθυπουργούς, όμως νωρίτερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι είχε αρχίσει να ξεδιπλώνει την δική του στρατηγική.
Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε εάν θα «επιστρέψει στις ρίζες» της Νέας Δημοκρατίας.
Και επέλεξε στην απαντησή του να πει τα εξής:  «θα έβλεπα πολύ θετικά μια συζήτηση επιστροφών στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος, θα έλεγα, «αποϊδεολογικοποίησε» τη συζήτηση περί της πολιτικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας του 1974».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε να ρίχνει γέφυρες στην τάση των Καραμανλικών, την οποία πριν το 2019 κατηγορούσε σχεδόν ότι συνεργάσθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και είπε «Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική σε τρεις εθνικές εκλογές έχει δώσει ποσοστά του 40% στη Νέα Δημοκρατία και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Εντελώς αντίθετη όμως ήταν η στάση του όσον αφορά στην «κληρονομιά Σαμαρά», καθώς είπε: « Δεν υπάρχει περίπτωση, κ. Χατζηνικολάου, επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές, με ποσοστά πολύ χαμηλότερα. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, πόσω μάλλον όταν αυτή είναι μια στρατηγική δοκιμασμένη σε εθνικές κάλπες και την οποία πιστεύω ότι έχουμε υπηρετήσει με απόλυτη επιτυχία».
Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να «διασπάσει» την εσωτερική του αντιπολίτευση και την συνύπαρξη Καραμανλή – Σαμαρά, απευθυνόμενος με στον πρώτο και επιτιθέμενος στον δεύτερο. Διότι η επιστροφή στις Καραμανλικές ρίζες, αλλά όχι στα ποσοστά Σαμαρά, την οποία περιέγραψε δείχνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: NewsFire.GR