Ρώσοι σαμποτέρ «ύποπτοι» για πυρκαγιά σε γερμανικό εργοστάσιο

144

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στο Βερολίνο πιθανόν να προκλήθηκε από Ρώσους σαμποτέρ, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ενημέρωσαν τις αρχές της Γερμανίας ότι η πυρκαγιά στις αρχές Μαΐου σε εργοστάσιο που ανήκε στην εταιρεία Diehl Metal Applications, θυγατρική της αμυντικής εταιρείας Diehl Group, πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη Ρωσία.

Αρχικά, η πυρκαγιά θεωρήθηκε αποτέλεσμα τεχνικής βλάβης, αλλά ένας εταίρος του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τους Γερμανούς αξιωματούχους ότι υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις για ανάμειξη του ρωσικού κράτους, ανέφερε η Wall Street Journal στις 23 Ιουνίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υποψιάζονται ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσέλαβαν εγκληματίες για να πραγματοποιήσουν την επίθεση και ενδεχομένως τους πλήρωσαν, χρησιμοποιώντας κρυπτονόμισμα.

«Αυτό είναι σαν την αξιοποίηση συναυλιών για σαμποτάζ και τρομοκρατία – οι δράστες προσλαμβάνονται όπως οι οδηγοί της Uber, αλλά το αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο με τη χρήση επαγγελματιών», δήλωσε ένας ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος της δυτικής ασφάλειας Το Wall Street Journal.

Οι υποκλοπές επικοινωνιών, που φέρεται να παρείχαν αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας, δεν γίνονται δεκτές στα γερμανικά δικαστήρια, αναφέρουν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι, γεγονός που εμπόδισε τις αρχές να αποδώσουν με σαφήνεια την επίθεση και να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Επιπλέον, όλες οι καταγραφές παρακολούθησης καταστράφηκαν στην πυρκαγιά του εργοστασίου.

Η εγκατάσταση, ένα εργοστάσιο μετάλλων, αποθήκευε θειικό οξύ και κυανιούχο χαλκό, δύο δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες όταν αναφλέγονται.

Ασφαλιστικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε τεχνικό ελάττωμα, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ «καθαρά θεωρητικά».

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, δεκάδες παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί στην Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, πιθανώς για να διαταράξουν την παραγωγή όπλων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν το Κίεβο.

Παρά το γεγονός ότι το κατεστραμμένο εργοστάσιο του Βερολίνου είναι κυρίως κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων, ο όμιλος Diehl παράγει επίσης κατευθυνόμενους πυραύλους και αντιαεροπορικά όπλα.

Η Γερμανία έδωσε στην Ουκρανία δύο συστήματα εγκατάστασης αντιαεροπορικής άμυνας του συστήματος Diehl Iris-T για να βοηθήσει στην προστασία της πρωτεύουσας από τους ρωσικούς πυραύλους κρουζ.

Η Ρωσία έχει ορκιστεί αντίποινα στην Ευρώπη για τη βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία. Επίσης, τον Μάιο, οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σχεδίαζε ενέργειες σαμποτάζ εναντίον των Ουκρανών συμμάχων της.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, αστυνομικοί συνέλαβαν και δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι ήταν Ρώσοι μυστικοί πράκτορες που σχεδίαζαν να βομβαρδίσουν βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία. Οι άνδρες φέρονται να είχαν επικοινωνία με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (GRU).

Επίσης, τον Απρίλιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο Βρετανοί κατηγορήθηκαν ότι βοηθούσαν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μετά από μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση σε μια επιχείρηση στο Λονδίνο που συνδέεται με την Ουκρανία.

Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας Μάρτιν Κούπκα δήλωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να σαμποτάρει τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους παραβιάζοντας τα συστήματα σηματοδότησής τους.

Αλλού, η Γαλλία υποψιάζεται ότι η Ρωσία ήταν πίσω από μια επίθεση με γκράφιτι σε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος, που πιθανώς σχεδιάστηκε για να υποδαυλίσει τις κοινωνικές εντάσεις, πάλι τον Μάιο.

Πηγή: NewsFire.GR