Τσίπρας – Ζάεφ: Σύσταση μέχρι τα τέλη Μαΐου επιτροπής για εμπορικές ονομασίες και σήματα

163

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη χρήση της ορολογίας και για τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων. Επίσης, ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μνημόνια συνεργασίας σε μεταφορές και ενέργεια, στην ψηφιοποίηση, τη γεωργία και την υγεία. Παράλληλα, υπενθύμισε τη δημιουργία νέου σημείου διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ των δύο κρατών.  

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «καλό προσωπικό φίλο» και «φίλο της χώρας του» μιλώντας «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. O σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ενώ στηρίζει και την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. 

Το απόγευμα, σημείωσε ο πρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, θα υπογράψουμε την έναρξη του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών.

«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας περιλαμβάνει σημαντικούς και κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία, οι στρατιωτικές πληροφορίες (…) και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία» επισήμανε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα επιτηρούμε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, θα βοηθάμε τα ραντάρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ασφάλεια των πτήσεων στον εναέριο χώρο της και θα εκπαιδεύσουμε τους ελεγκτές της» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. 

«Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί την απαρχή της οικοδόμησης μιας μακρόπνοης στρατηγικής συνεργασίας, με την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία σε θέματα όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η υγεία και η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η κυβερνοασφάλεια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στον διπλωματικό τομέα, τόνισε, ιδρύουμε Πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στα Σκόπια με την κυβερνητική αντιπροσωπεία η οποία απαρτίζεται από πλήθος υπουργών και συνοδεύεται από πολλούς επιχειρηματίες.