Επτά συνταγματολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

180

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουν επτά κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί του αντιθέτου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. "Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία", τονίζει.

Οι κύριοι Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος είχαν το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του εισηγητή του κόμματος, Κώστα Τασούλα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής, όπως χαρακτηρίζεται από την οδό Πειραιώς, θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνο ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους. Μάλιστα, όπως τονίζουν στη Νέα Δημοκρατία, την άποψη αυτή υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή. Κάτι που, όπως σχολιάζουν οι "γαλάζιοι", δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Πέρα από τη βασική τους τοποθέτηση, για την οποία υπήρξε ομοφωνία, οι επτά συνταγματολόγοι τόνισαν πως ακριβώς για αυτό το λόγο "στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση". Μάλιστα, την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι, οι κύριοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, που ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.