Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία

174

“Μετά τη διευθέτηση της μακεδονικής κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται με ούριο άνεμο την Τουρκία” γράφει η γερμανική ΤΑΖ και προσθέτει: “Ο Τσίπρας και ο Ερντογάν ενδιαφέρονται και οι δυο για βελτίωση των σχέσεων”.

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να επιβάλει τη συμφωνία με τη ‘Μακεδονία’ παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, έχει ανεβάσει τη φήμη του στην Άγκυρα, γράφει η TAZ, ενώ πολλοί παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα θεωρούν πιθανή την πρόοδο στο Αιγαίο.

Ακόμα και για τη διένεξη που αφορά το Κυπριακό προϋποτίθεται συνεννόηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ώστε να υπάρξει επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνο-κυπρίων και Τουρκο-κυπρίων στο νησί, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, και οι δύο ηγέτες ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των σχέσεων, με τον Τσίπρα να θέλει να συγκεντρώσει πόντους εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου και τον Ερντογάν να επιθυμεί ησυχία στα δυτικά σύνορα της χώρας, αναφορικά με το πρόβλημα της Συρίας. Όσον αφορά τη διαρκή διαμάχη στο Αιγαίο, η οποία πριν 23 χρόνια κλιμακώθηκε σχεδόν σε πόλεμο, θεωρείται χρήσιμο ότι ο Τσίπρας απαλλάχθηκε από τον κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα των ΑΝΕΛ. Ο διάδοχος του Π. Καμμένου στη θέση του υπ. Άμυνας είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Χαλουσι Ακάρ . Ο Aκαρ επίσης, πριν αναλάβει υπουργός, είχε διατελέσει αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Οι δύο πρώην στρατηγοί, περισσότερο στρατιωτικοί από πολιτικοί, θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν αρμοδίως στρατηγικές αποφυγής συγκρούσεων για την αποτροπή καταστάσεων, όπως πριν ένα χρόνο, που πολιτικοί λόγοι κλιμάκωσαν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, τονίζει η TAZ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ στη Χάλκη, η λειτουργία της οποίας έχει σταματήσει από τον ‘πόλεμο της Κύπρου’ το 1974, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η επαναλειτουργία της έχει ανακοινωθεί πολλές φορές μέχρι τώρα και ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να κερδίσει πόντους σε Ελλάδα και ΕΕ, εάν δώσει το πράσινο φως, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ