Καμμένος προς Κ.Ο. ΑΝΕΛ: Ζητώ εξουσιοδότηση να πω στον Τσίπρα να αποσύρει τους υπουργούς μου

172

Με την ολοκλήρωση της, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε:«Θα είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση. Αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια, ούτε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα γίνει, ούτε θα δ’ώσω τηλεοπτική συνέντευξη.Δεν ισχύουν τα δημοσιέυματα ότι θα ζητήσω κατά συνείδηση να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, δεν υπ΄άρχουν έκτακτες κρίσεις.» 

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε εξουσιοδότηση από την ΚΟ να αποσύρει τους υπουργούς αλλά δεν έγινε δεκτή.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε «ζητώ εξουσιοδότηση να πάω στον Τσίπρα να του ζητήσω να αποσύρει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και να μην τους ξανατοποθετήσει στις θέσεις τους».

Μάλιστα πρόσθεσε «δεν θέλω να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα την δώσουν κάποιοι άλλοι, όμως δεν θέλω να πέσει η κυβέρνηση».

Ωστόσο με την πρόταση του Πάνου Καμμένου συμφώνησαν μόνο οι πιστοί του βουλευτές: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Κώστας Κατσίκης. 

Οι υπόλοιποι βουλευτές Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς και ο παριστάμενος υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης, την αρνήθηκαν και είπαν χαρακτηριστικά προς τον κ.Καμμένο: «Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την απόφαση, εφόσον απουσιάζουν η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκτός και αν έχουν διαγραφεί και δεν το γνωρίζουμε»

Η κριτική που άσκησαν οι διαφωνούντες των ΑΝΕΛ ήταν ότι το «το κόμμα έχει βρεθεί σε στρατηγικό αδιεξοδο γιατί πόνταρε στη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως στο αν θα ψηφιστεί ή όχι από τη Βουλή της ΠΓΔΜ».  

Ο Κ. Κατσίκης και ο Πάνος Καμμένος έκαναν πιεστικές ερωτήσεις στον Βασίλη Κόκκαλη ζητώντας του να τοποθετηθεί εδώ και τώρα αν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Βασίλης Κόκκαλης αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να το κάνει, εφόσον δεν είναι παρόντες όλοι οι υπουργοί, δηλαδή η Ελενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος δεν απευθύνθηκε καθόλου στους Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο διότι τους θεωρεί δεδομένους ότι θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας της Πρεσπών. 

O Πάνος Καμμένος είπε ότι καλεί στο τηλέφωνο την Ελενα Κουντουρά επανειλημμένα και εκείνη δεν του απαντάει. 

Nωρίτερα:

Όλο το παρασκήνιο από την ΚΟ ΑΝΕΛ που τελικά συνεδριάζει

Από τη συνεδρίαση απουσιάζει η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, η οποία βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό.

«Βγάλτε φωτό για να μην βγάζετε σενάρια», είπε προς τους φωτορεπόρτερ ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λήψης φωτογραφιών πριν έναρξη της συνεδρίασης της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κόκκαλη, είπε «είπαν ότι ήσουν για καφέ» (σ.σ.: στην αναβληθείσα συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, την Τετάρτη).

Την ώρα που προσερχόταν στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης, στην πόρτα στεκόταν ο Ντίμης Αργυρόπουλος, παλαιός φωτογράφος, πολιτευτής των ΑΝΕΛ και άνθρωπος του Πάνου Καμμένου. Στην είσοδο της αίθουσας βρίσκονταν και πολλοί δημοσιογράφοι. 

“Ελα Βασίλη, μπες μέσα τώρα”,είπε ο κ. Αργυρόπουλος στον κ. Κόκκαλη, με τον τελευταίο να ενοχλείται και να λέει στον Ντίμη Αργυρόπουλο: 

“Γιατί, τροχονόμος είσαι;” για να λάβει την εξής απάντηση από τον φωτογράφο: “Ναι είμαι, μπες μέσα τώρα”. 

Πάντως, οι δημοσιογράφοι πρόλαβαν και ρώτησαν τον κ. Κόκκαλη τι γίνεται.

«Χαλαρά όλα παιδιά», ήταν η απάντηση που έλαβαν από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος εικάζεται ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και έχει ανοίξει δίαυλο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στην προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ (ανεβλήθη), ο Βασίλης Κόκκαλης δεν παρέστη, λέγοντας ότι χάλασε το αυτοκίνητό του, ενώ βρισκόταν στο Κολωνάκι και έπινε καφέ! 

Ανατροπή στους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ενδεχομένως να σηματοδοτεί εξελίξεις στην κυβέρνηση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συνεδριάζει τελικά, παρά τις αντίθετες νωρίτερα πληροφορίες, με μόνη απούσα την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κοντούρα που βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν ξαφνικά να συγκεντρώνονται στη Βουλή, στη σκιά της δυστοκίας στην ΠΓΔΜ για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 80 ψήφων για να “περάσουν” οι συνταγματικές τροποποιήσεις. 

Μάλιστα ο κ. Καμμένος είπε στους φωτορεπόρτερ “βγάλτε φωτογραφίες για να δουν και να μη λένε σενάρια!”. 

Πάντως, η συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργού πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί. 

“Ούτε απερχόμενος υπουργός είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση” δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας απευθυνόμενος στη ΝΔ κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών στην εθνική αντιπροσωπεία. 

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων άφησε ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. “Δεν έχουμε συνεδριάσει ακόμα, δεν έχω κάτι να σας πω αυτή την στιγμή” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κατσίκης.