Μητσοτάκης: Πολλά κενά και θολά σημεία στο θάνατο Κατσίφα

202

Για προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κατηγορεί την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika της Σερβίας, ενώ κάνει λόγο και για θολά σημεία στο θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτό, ξεκαθαρίζει, δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες, οφείλουν να είναι αμοιβαίες. 

«Η Τουρκία καλείται να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάγια θέση της χώρας μου, τονίζει, είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Για το θέμα του θανάτου του μέλους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι παραμένουν πολλά κενά και θολά σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν από τις αλβανικές αρχές. Προσθέτει δε ότι δηλώσεις που έγιναν από την Αλβανική πλευρά «δεν βοήθησαν» και πρέπει όλοι να είναι «πολύ προσεκτικοί».

Στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ακόμα ότι «στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού» κάτι που δεν επιτυγχάνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υπερψηφίσει «είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη».