Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο δυνατόν – «Όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

205

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στη νέα έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη δίπλα στην λέξη λαϊκιστής είναι το όνομα του κ. Τσίπρα και όχι το δικό μου. Οι έλληνες ξέρουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε. Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την συμφωνία πλην όμως παρέχει ακόμη στήριξη εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που εμμένει να φέρει την συμφωνία στην Βουλή για να την ψηφίσει. Κάναμε κοινοβουλευτικά και με την πρόταση μομφής για να αποτρέψουμε αυτή τη συμφωνία. Το είχα τονίσει πως η συμφωνία από την υπογραφή της παράγει αποτελέσματα τα οποία δυστυχώς ήδη τα βλέπουμε. 

Μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα σημείωσε ότι: ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές μόνο την κοστολόγηση. Κρατήστε λοιπόν, μικρό καλάθι. 

Επίσης, τόνισε: θα ψηφίσουμε μόνο τα μέτρα που αντέγραψε από εμάς ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε. 

ΕΝΦΙΑ

Και μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε: Εμείς θέλουμε π.χ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να την επικαρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. “Εμείς για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πει εδώ και δυο χρόνια ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%, να εισπράττουμε περίπου 2 δισ. αντί για 2,8 δισ. που εισπράττουμε σήμερα. Θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες και οι πιο αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες”. 

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του εξαγγελία περί μεταφοράς της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: το πόσο υψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους Δήμους. Εάν κάποιος Δήμος θέλει να αυξήσει τον φόρο για να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αλλά θα λογοδοτεί στους Πολίτες του. Θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, φόρους αλλά και υποχρεώσεις στους Δήμους. Για αυτό και ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή περίοδο προσαρμογής.

Συντάξεις

Σχετικά με το θέμα της περικοπής συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ψηφισμένο μέτρο και αχρείαστο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν το ψηφίσαμε. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει πίσω το μέτρο αυτό αλλά για να εκθέσουμε αυτή τη διγλωσσία. Η ψήφισή του είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Μακάρι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο, τόνισε. 

Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για το θέμα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε: επιμένουμε στη λογική του ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους γιατί σήμερα δεν υπάρχει κανένας νέος που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη. 

Συμφωνία Πρεσπών

Δεν θα ψηφίσουμε την συμφωνία και ένα γίνουν εκλογές χωρίς να έχει κυρωθεί η συμφωνία τότε δεν θα την κυρώσει η δική μας κυβέρνηση. Σε περίπτωση που κυρωθεί η συμφωνία τότε η υπόθεση του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια πράγματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Στο ΕΛΚ είπα τα πράγματα με το όνομά τους για την συμφωνία και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση κυβέρνηση να παραχωρήσει όνομα και ταυτότητα. Η νΔ ζητά προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό εκεί που ο λαός θα δώσει απαντήσεις και για το δημοψήφισμα».

ΟΑΣΘ

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι τραγική.  “Είχαμε προειδοποιήσει ότι όπως έγινε η κρατικοποίηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Και δεν αποκλείεται το σύστημα αυτό να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως και τα ΚΤΕΛ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει λύση. Είναι θέμα κατεπείγουσας προτεραιότητας για μένα.”

Θεσμοί και μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως οι θεσμοί συμφώνησαν σε λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Συμφώνησαν σε πολιτική υπερπλεονασμάτων που στέρησαν πόρους από τη μεσαία τάξη. 

Τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η μείωση φόρων και εισφορών. Για να κερδίσουμε την αξιοπιστία Θεσμών και Αγορών πρέπει να είμαστε συνεπείς στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Οι Θεσμοί στρουθοκαμήλισαν σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που ξήλωσε η Κυβέρνηση. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το που θα βρει τα χρήματα προκειμένου να εφαρμόσει τις εξαγγελίες του και ειδικά τις φοροελαφρύνσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε:

«Από το 2016 έχω παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μείωση δαπανών το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει 2 δις μέσα σε μία διετία. Δεν φοβάμαι να παρουσιάσω μέτρα αρκεί να φύγουμε από την παλιά λογική του πελατειακού κράτους. Οι στόχοι μας για την ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επενδύσεις δημιουργούν καλύτερη δημοσιονομική απόδοση. 

Ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο. Ναι υπάρχει ένα κομμάτι του προγράμματος βασίζεται στην πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεσμεύτηκα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί το έχουμε ξανακάνει και χωρίς την έγκριση της τρόικα.Εμπιστεύομαι τους πολίτες ότι μία μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.»

«Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι;»

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε πως «αν είχε δωθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί άνθρωποι». «Έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά», είπε ο κ. ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Γνώριζε ή δεν γνωριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός».

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

«Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’ αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα», επισήμανε για τους συμβασιούχους τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα απασχολήσει συμβασιούχους, αλλά όχι στον βαθμό και στην έκταση που το κάνει ο κ. Τσίπρας.

Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο απομακρύνσεων-προσλήψεων, ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι όταν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκε δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί», τόνισε.

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020»

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κυρ.  Μητσοτάκης. «Δεν θα οδηγηθούμε σε πολιτική αναστάτωση γιατί κάποιοι θα επιλέξουν να εργαλειοποιήσουν το Σύνταγμα όπως έγινε το 2015. Στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποσυνδεθεί η Προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής», επεσήμανε σε ερώτηση για ενδεχόμενη στήριξη του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας σε επόμενες εκλογές σχολιάζοντας ότι έχει «καλή θεσμική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Και Κεντροαριστεροί στα ψηφοδέλτια

«Θα βάλω πρόσωπα και από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Και στην κυβέρνηση ακόμη κι αν είμαι αυτοδύναμος».

Η ευθύνη για ότι συμβαίνει στη Μόρια βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή, η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Όταν μάλιστα έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα, να λέει ο ΟΗΕ ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα, η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης», τόνισε.

«Ο λόγος για ασφαλή σύνορα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ο μόνος που δεν ενδιαφέρεται είναι ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε. «Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής.»