Κανάριες Νήσοι: Ρεκόρ λαθρομετανάστευσης μέσα σε μία εβδομάδα

64

Οι Κανάριες Νήσοι γνώρισαν τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών μέσα σε ένα μόνο επταήμερο. Με περισσότερες από 40 βάρκες να εντοπίζονται και σχεδόν 3.000 άτομα να αποβιβάζονται παράνομα, καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα εβδομαδιαία ρεκόρ. Αστυνομικές πηγές προβλέπουν ότι ο νέος αυτός αριθμός «θα κονιορτοποιηθεί σύντομα», εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχίσουν να πλήττουν το αρχιπέλαγος.

Οι επικριτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού (PSOE) και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας λένε ότι η αποτυχία να αντιμετωπιστούν με στιβαρότητα οι λαθρομετανάστες ασκεί έναν «παράγοντα έλξης» που φέρνει περισσότερους στα νησιά. Συγκεκριμένα, η επίσημη προσέγγιση για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην πραγματικότητα δίνει κίνητρο σε περισσότερους νεαρούς άνδρες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Τα νέα στοιχεία των Κρατικών Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που συγκέντρωσε η La Gaceta δείχνουν 2.823 παράνομες εισόδους από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτό υπερβαίνει τους 2.759 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν κατά την αναγνωρισμένη «χειρότερη εβδομάδα» στα τέλη Ιανουαρίου 2024. Ακολουθεί έκθεση της Πολιτικής Φρουράς που προειδοποιεί ότι το πρόβλημα «παραμένει σε ακραία επίπεδα», ενώ προβλέπει σωστά ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. (Οι αρχές άρχισαν να ενοποιούν τα στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση το 2019).

Η πλειονότητα των σκαφών που έφτασαν στο νησί Λανθαρότε, 22 συνολικά που έφεραν περισσότερους από 1.000 λαθρομετανάστες, μπορούν να εντοπιστούν στις μαροκινές ακτές του Ταν-Ταν και του Αγκαντίρ. Οι αναχωρήσεις από το Μαρόκο εμφανίζονται πιο έντονα στα εβδομαδιαία στοιχεία, σύμφωνα με τις εσωτερικές στατιστικές της Γενικής Επιτροπής Μετανάστευσης και Συνόρων (CGEF). Το νησί Φουερτεβεντούρα κατέγραψε περισσότερες από 200 παράνομες αφίξεις, επίσης από το Μαρόκο.

Οι αρχές εκπλήσσονται επίσης από την αυξανόμενη σημασία της Μαυριτανίας ως σημείο αναχώρησης. Ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε το δυτικοαφρικανικό κράτος σε αναζήτηση συμφωνίας για τη μετανάστευση, φαίνεται ότι είχε μικρή επίδραση στους αριθμούς. Δέκα κανό από τις ακτές της Μαυριτανίας προστέθηκαν στα προβλήματα του El Hierro (11.659 κάτοικοι), ενός από τα νησιά – μετά το Λανθαρότε – που καταγράφει τη μεγαλύτερη παράνομη μετανάστευση μέχρι σήμερα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τοπικές υποδομές.

Πηγή: NewsFire.GR