Γερμανία: Τα μέλη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD εξεγείρονται κατά του Σολτς για την επαναφορά του ελέγχου των συνόρων

68

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς αντιμετωπίζει μια εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του για την πιο σκληρή γραμμή που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνησή του στο μεταναστευτικό.

Σε επιστολή που απέστειλαν στον Σολτς στις 24 Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 500 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κατακεραύνωσαν τις νέες πολιτικές για τη μαζική μετανάστευση που υιοθέτησε η συγκυβέρνηση του Φωτεινού Σηματοδότη μετά την πρόσφατη εκλογική επιτυχία της σκληρής δεξιάς.

Το έγγραφο, το οποίο συνυπογράφεται και από πολλούς υψηλόβαθμους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος, προειδοποίησε τον Σολτς ότι δεν πρέπει να υιοθετήσει τη ρητορική των κομμάτων κατά της μαζικής μετανάστευσης.

«Το SPD δεν πρέπει ποτέ να υιοθετήσει τις μισάνθρωπες αφηγήσεις και θέσεις των δεξιών κομμάτων και να τις εξομαλύνει έτσι», έγραψαν οι εκπρόσωποι.

«Η υιοθέτηση της ρητορικής της Δεξιάς όταν πρόκειται για αιτούντες άσυλο που φεύγουν από τον πόλεμο και το χάος και ο σχεδιασμός κλειστών συνόρων εντός της Ευρώπης – μια τέτοια στροφή τροφοδοτεί τις θέσεις της ακροδεξιάς».

Στη συνέχεια κατηγορεί τον Σολτς και τους συμμάχους του ότι συμβάλλουν στην τροφοδότηση ενός «λόγου αποκλεισμού και στιγματισμού» απέναντι στους μετανάστες, πριν τον καλέσει να διατηρήσει το cordon sanitaire του κόμματος κατά του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς και των πολιτικών που αυτό υποστηρίζει.

«Το σαφές, απεριόριστο τείχος προστασίας κατά της Δεξιάς πρέπει αντίθετα να αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές δράσεις και τα λόγια της σοσιαλδημοκρατίας … Στεκόμαστε ενάντια στον λαϊκισμό, τον ρατσισμό και τον μισανθρωπισμό», έγραψαν.

«Καλούμε, λοιπόν, τα σοσιαλδημοκρατικά μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Μπούντεσταγκ να εκστρατεύσουν και πάλι υπέρ μιας ανθρώπινης πολιτικής ασύλου που δεν αναπαράγει τις φαντασιώσεις της δεξιάς για κλειστά σύνορα και αντίθετα σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη διεθνή αλληλεγγύη».

Η εξέγερση ήρθε εν μέσω ασταθούς υποστήριξης για το SPD του Σολτς, με το κόμμα και τους συμμάχους του να έχουν βιώσει μια σταθερή πτώση στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι μετακινούνται προς τα δεξιά.

Οι πολιτικοί στη χώρα έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα για την πρόσφατη αύξηση της υποστήριξης για το AfD, με το λαϊκιστικό μόρφωμα να είναι πλέον το πιο δημοφιλές κόμμα στην πρώην κομμουνιστική Ανατολή της Γερμανίας.

Σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου INSA που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, το σκληρό δεξιό κόμμα απολαμβάνει πλέον την υποστήριξη του 20% του γερμανικού εκλογικού σώματος, ενώ το SPD κατέχει μόλις το 15,5%.

Η υποστήριξη προς τους Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζει επίσης να αυξάνεται, με το κόμμα να αγγίζει το 32% στη δημοσκόπηση του INSA.