Atlantic Council: Τους άφησε με ανοιχτό το στόμα η Μελόνι – Παρουσίασε σχέδιο για την αποφυγή της παρακμής της Δύσεως

85

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρουσίασε το σχέδιό της για τη διάσωση της Δύσης από την «αναπόφευκτη παρακμή» στα βραβεία Global Citizen Awards του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη Μελόνι, η Δύση αντιμετωπίζει δύο κύριες προκλήσεις: την εσωτερική παρακμή μέσω της Οικοφοβίας -που περιγράφεται ως δυτικό αυτομίσος- και την αλαζονεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο να γίνει η Δύση «λιγότερο αξιόπιστος συνομιλητής».

«Ως Δύση, νομίζω ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι αυτό που ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ευρωπαίους φιλοσόφους, ο Ρότζερ Σκρούτον, ονόμασε οικοφοβία. Οικοφοβία είναι η αποστροφή προς το σπίτι κάποιου. Μια αυξανόμενη περιφρόνηση που μας οδηγεί στο να θέλουμε να σβήσουμε βίαια τα σύμβολα του πολιτισμού μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σε μια 15λεπτη ευχαριστήρια ομιλία, η Μελόνι προσπάθησε να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, εστιάζοντας στον πατριωτισμό και στη διεκδίκηση πίσω της παγκόσμιας ηγεσίας.

«Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να χρησιμοποιούμε και να υπερασπιζόμαστε λέξεις και έννοιες όπως το Έθνος και ο Πατριωτισμός», είπε.

«Ο πατριωτισμός είναι η καλύτερη απάντηση στον παρακμιακό ξεπεσμό. Η υπεράσπιση των βαθιών μας ριζών είναι η προϋπόθεση για να δρέψουμε ώριμους καρπούς», πρόσθεσε η Μελόνι.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, ο τρόπος για να ανακτήσει η Δύση την ηγεσία της ήταν μέσω της σχέσης της με τον Παγκόσμιο Νότο – δίνοντας το παράδειγμα του «Σχεδίου Ματέι για την Αφρική». Το σχέδιο αυτό έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον ρόλο της Ιταλίας στην Αφρική μέσω της ενεργειακής ασφάλειας και των οικονομικών έργων.

Τάχθηκε σθεναρά υπέρ της υπεράσπισης των δυτικών αξιών, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι αξίες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με ντροπή. Αντιθέτως, η Μελόνι τις διατύπωσε ως οικουμενικές αρχές που πρέπει να ενώνουν και να εμπνέουν υπερηφάνεια.

Τα βραβεία Global Citizen του Atlantic Council, που απονεμήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου, χρησίμευσαν ως αναγνώριση του «κομβικού ρόλου της στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία», αλλά και τη βοήθησαν να σφραγίσει το κύρος της ως δυτική ηγέτιδα.

«Ως πολιτικός, έχεις δύο επιλογές: να είσαι ηγέτης ή οπαδός, να δείξεις μια πορεία ή όχι, να ενεργείς για το καλό του λαού σου ή να ενεργείς μόνο με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Λοιπόν, η φιλοδοξία μου είναι να ηγούμαι και όχι να ακολουθώ», δήλωσε.

Στην εκδήλωση, η Μελόνι επανασύνδεσε επίσης τους δεσμούς της με αμερικανικές συντηρητικές φωνές, όπως ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ – ο οποίος υποστηρίζει τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογίας παρουσίασε τη Μελόνι στην εκδήλωση, επαινώντας την Ιταλίδα ηγέτιδα επειδή «είναι αυθεντική, ειλικρινής και στοχαστική».

Ο Ιταλίδα ηγέτις ήταν ευγνώμων: «Είμαι επίσης βαθύτατα ευγνώμων στον Έλον Μασκ για τα λόγια εκτίμησής του και για το γεγονός ότι μου απένειμε το βραβείο», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.