Ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ πρόσφερε 150.000 δολάρια σε όποιον μπορούσε να «τελειώσει τη δουλειά»

72

Στον Ράιαν Ρουθ, τον άνδρα που συνελήφθη στη Φλόριντα μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν επετράπη η καταβολή εγγύησης κατά την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Γουέστ Παλμ Μπιτς τη Δευτέρα. Από τώρα και στο εξής, ο Ρουθ αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για ομοσπονδιακές κατηγορίες για πυροβόλα όπλα με πιθανή ποινή φυλάκισης 20 ετών. Όμως ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Μαρκ Ντισπότο δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει σε σώμα ενόρκων την υπόθεση ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να δολοφονήσει τον Τραμπ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ισόβια κάθειρξη.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν μια επιστολή, γραμμένη αρκετούς μήνες νωρίτερα, στην οποία ο Ρουθ, οραματιζόμενος ότι απέτυχε να δολοφονήσει τον Τραμπ, προσέφερε αμοιβή 150.000 δολαρίων σε όποιον «μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλειά». Η χειρόγραφη επιστολή έλεγε: «Ο Ρουθ δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο,

Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά λυπάμαι πολύ που απέτυχα. Έβαλα τα δυνατά μου και έδωσα όλο το κουράγιο που μπορούσα να συγκεντρώσω. Είναι στο χέρι σας τώρα να ολοκληρώσετε τη δουλειά- και θα προσφέρω 150.000 δολάρια σε όποιον μπορέσει να ολοκληρώσει τη δουλειά.

Τα έγγραφα κατηγορίας παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη στο Trump International Golf Club στις 15 Σεπτεμβρίου. Ενώ ο πρώην πρόεδρος βρισκόταν στην 5η τρύπα του γηπέδου, ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας καθάριζε την περιοχή γύρω από την επόμενη τρύπα, οδηγώντας ένα καρότσι του γκολφ κατά μήκος του φράχτη με αλυσίδες που περιβάλλει το γήπεδο:

Περίπου στη 1:30 μ.μ., ο πράκτορας εντόπισε το μερικώς καλυμμένο πρόσωπο ενός άνδρα μέσα στους θάμνους κατά μήκος της γραμμής του φράχτη. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε αργότερα ως ο Ryan Wesley Ρουθ («Ρουθ»). Η θέση του Ρουθ ήταν ακριβώς στην ίδια ευθεία με την 6η τρύπα. Στη συνέχεια ο πράκτορας παρατήρησε ένα μακρύ μαύρο αντικείμενο που προεξείχε μέσα από τον φράχτη και συνειδητοποίησε ότι το αντικείμενο ήταν η κάννη ενός τυφεκίου που τον σημάδευε απευθείας. Ο πράκτορας βγήκε από το αμαξίδιο του γκολφ, τράβηξε το όπλο του και άρχισε να απομακρύνεται. Ο Πράκτορας είδε την κάννη του τουφεκιού να κινείται και πυροβόλησε εναντίον του Ρουθ.

Χάρτης του γηπέδου γκολφ. Στιγμιότυπο από το έγγραφο απαγγελίας κατηγοριών, Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα.
Χάρτης του γηπέδου γκολφ. Στιγμιότυπο από το έγγραφο απαγγελίας κατηγοριών, Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα.

Ο πράκτορας καλύφθηκε πίσω από ένα δέντρο για να ξαναγεμίσει και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι ο Ρουθ είχε εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο. Όταν οι πράκτορες του FBI έψαξαν την περιοχή όπου είχε κρυφτεί ο Ρουθ, βρήκαν «ένα ημιαυτόματο τουφέκι SKS διαμετρήματος 7,62×39 με προσαρτημένη διόπτρα και εκτεταμένο γεμιστήρα. Το τουφέκι ήταν γεμάτο με συνολικά 11 σφαίρες και είχε μια σφαίρα στη θαλάμη. Ο σειριακός αριθμός του τυφεκίου ήταν σβησμένος και μη αναγνώσιμος». Η απόσταση μεταξύ της θέσης του Ρουθ και της 6ης τρύπας ήταν περίπου 100 πόδια.

«Αυτό που βρήκαν, κύριε πρόεδρε, δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια θέση ελεύθερου σκοπευτή», δήλωσε ο βοηθός εισαγγελέα Μαρκ Ντισπότο είπε στο δικαστήριο, παρομοιάζοντάς το με κάτι που βλέπουμε σε «ταινίες ή σε εμπόλεμη ζώνη».

Ο Ρουθ διέφυγε με ένα Nissan Xterra με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία βρήκε στο όχημα δύο επιπλέον πινακίδες κυκλοφορίας, έξι κινητά τηλέφωνα -ένα από τα οποία περιείχε μια αναζήτηση στο Google για τη διαδρομή από την κομητεία Palm Beach προς τη Φλόριντα- μαζί με μια χειρόγραφη λίστα με τις αναμενόμενες τοποθεσίες του Τραμπ τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μεταξύ άλλων.

Ο δικαστής Ράιαν ΜακΚέιμπ δήλωσε ότι οι κινήσεις του Ρουθ πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου έδειξαν μια «προφανή προσπάθεια να παρακολουθήσει [τον Τραμπ] για 30 ημέρες σε μια αποπειρα να τον δολοφονήσει».

Ο Ρουθ δεν υπέβαλε δήλωση για τις αρχικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα. Η απαγγελία κατηγοριών έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου.