Ληστεία στο Λαύριο: Πληροφοριοδότη «από μέσα» είχε η σπείρα – Το προφίλ των δραστών

54

 

Το δρομολόγιο διαφυγής των τεσσάρων ληστών της χρηματαποστολής στο Λαύριο προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που έχουν αναλάβει να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Όπως έχει συμβεί και σε άλλες σοβαρές υποθέσεις, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα από την εξέταση δεκάδων βίντεο από κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να βρουν την άκρη του νήματος. Ήδη μπαίνουν στο μικροσκόπιο καρέ από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, τα οποία δίνουν μία πρώτη εικόνα για την κατεύθυνση που πήραν οι δράστες. Για να ξετυλιχθεί ωστόσο το κουβάρι χρειάζονται δεκάδες ώρες εξέτασης του υλικού και συνέχιση της επιτόπιας έρευνας.

Σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να φιλοτεχνηθεί το προφίλ των ληστών, μέσα από τις περιγραφές που έδωσαν στις καταθέσεις τους οι υπάλληλοι της χρηματαποστολής. Παράλληλα, οι αστυνομικοί αναζητούν το «βαθύ λαρύγγι», καθώς εκτιμούν ότι οι δράστες κατάφεραν με κάποιο τρόπο να έχουν άριστη πληροφόρηση.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «μπορεί αρχικά να είχαν μία πρώτη πληροφορία και στη συνέχεια η πληροφόρησή τους για τις κινήσεις της χρηματαποστολής να έγινε άριστη, κατόπιν συστηματικής παρακολούθησης του στόχου τους». Οι ληστές επέλεξαν ένα παλιό αυτοκίνητο ως επιχειρησιακό όχημα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στη συνέχεια μπορεί να επιβιβάστηκαν σε δεύτερο αυτοκίνητο για να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές.

Παράλληλα, έδειξαν να ξέρουν καλά το χώρο όπου εξαπέλυσαν την επίθεση και για το λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια άντλησης οπτικού υλικού και από τις προηγούμενες ημέρες, διότι εκτιμάται ότι είχε γίνει λεπτομερής κατόπτευση. Θα εξεταστεί εάν μπορεί να έγινε κάποιο «λάθος» κατά τη διάρκεια τυχόν κατοπτεύσεων του χώρου σε προγενέστερο χρόνο, που θα μπορούσε να προδώσει την ταυτότητά τους.

Λαύριο: Το ερώτημα που απασχολεί την Αστυνομία

Ένα ερώτημα που απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ. είναι τι γνώριζαν οι δράστες για τα μέτρα ασφαλείας που λάμβανε η χρηματαποστολή. Ήξεραν από τις παρακολουθήσεις που είχαν κάνει ότι τα χρήματα θα τοποθετούνταν σε σάκους; Γνώριζαν ότι το όχημα της χρηματαποστολής είχε υποτυπώδη θωράκιση;

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διαπίστωσαν (μετά την αυτοψία στο σημείο της επίθεσης) τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες -έχοντας μαζί τους τόσο βαρύ οπλισμό- είχαν την «επιχειρησιακή αυτοπεποίθηση» ότι θα πάρουν αυτό που θέλουν. Εκτιμάται μάλιστα ότι ήταν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν το Καλάσνικοφ και τα τρία πιστόλια σε περίπτωση καταδίωξης ή αστυνομικού ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι επέβαιναν σε ένα παλιό αυτοκίνητο, που μοιάζει να είναι μάρκας Honda Civic, το οποίο ακόμα δεν έχει βρεθεί και ταυτοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εντολές για σχετικές αναζητήσεις σε όλη την Αττική. Επίσης, οι αστυνομικοί θα προσπαθήσουν να βρουν πως για παράδειγμα γνώριζαν ποια ώρα είναι η καταλληλότερη για να χτυπήσουν και ότι η χρηματαποστολή είχε πάρει χρήματα και από άλλες εταιρείες λίγη ώρα νωρίτερα.

Οι τέσσερις ληστές, φορώντας φόρμες και χειρουργικές μάσκες, αρχικά προσέγγισαν με το όχημα τους το πίσω μέρος του αυτοκινήτου της χρηματαποστολής. Με γρήγορες κινήσεις έσκασαν τα λάστιχα με αιχμηρό αντικείμενο. Στη συνέχεια έριξαν μπογιά στον παρμπρίζ, ενώ ο ένας κρατούσε Καλάσνικοφ. Συνολικά άρπαξαν 16 σακούλες με περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Πηγή: Law & Order