Η Ιαπωνία ξεκινά την 9η απόρριψη των μολυσμένων λυμάτων από πυρηνικά της Φουκουσίμα στον ωκεανό παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας

38

Παρά την επίμονη αντίθεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Ιαπωνία ξεκίνησε την Πέμπτη (26/9) τον ένατο γύρο απελευθέρωσης πυρηνικών μολυσμένων λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως και στους προηγούμενους γύρους, περίπου 7.800 τόνοι λυμάτων θα εκκενωθούν από περίπου ένα χιλιόμετρο από τις ακτές της  Φουκουσίμα μέσω υποθαλάσσιας σήραγγας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που επλήγη από σεισμό 9,0 Ρίχτερ και τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου 2011, υπέστη κατάρρευση του πυρήνα που απελευθέρωσε ακτινοβολία, με αποτέλεσμα ένα πυρηνικό ατύχημα επιπέδου 7, το υψηλότερο στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιολογικών Γεγονότων.

Το εργοστάσιο παράγει τεράστια ποσότητα νερού μολυσμένου με ραδιενεργές ουσίες από την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου στα κτίρια των αντιδραστήρων. Το μολυσμένο νερό αποθηκεύεται τώρα σε δεξαμενές στον πυρηνικό σταθμό.

Παρά την αντίθεση των ντόπιων ψαράδων, των κατοίκων και της διεθνούς κοινότητας, η απόρριψη των μολυσμένων από πυρηνικά ύδατα της Φουκουσίμα από τους ωκεανούς ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023.

Το οικονομικό 2024, η TEPCO σχεδιάζει να απορρίψει συνολικά 54.600 τόνους μολυσμένου νερού σε επτά γύρους, το οποίο περιέχει περίπου 14 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ τριτίου.

Ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κίνας και της Ιαπωνίας κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία σχετικά με την απαλλαγή, η Κίνα επιβεβαίωσε ότι είναι σθεναρά αντίθετη στη μονομερή κίνηση της Ιαπωνίας να ξεκινήσει την απαλλαγή και αυτή η θέση παραμένει αμετάβλητη.

Ο σκοπός της επίτευξης της συμφωνίας με την Ιαπωνία είναι να παροτρύνει την Ιαπωνία να εκπληρώσει σοβαρά τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και την ευθύνη της για την επίβλεψη της ασφάλειας, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και να αποτρέψει αποτελεσματικά τις πιθανές κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από την απαλλαγή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ.