Ρωσία – Γεωργία: Σύναψη συμφωνίας για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία

55

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Λαβρόφ μίλησε για τη σύναψη συμφωνίας με τη Γεωργία για την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

 

Η σημερινή ηγεσία της Γεωργίας απλώς αξιολογεί με ειλικρίνεια το παρελθόν είναι γείτονες με τη Γεωργία”, ούτως ή άλλως κάποιες επαφές είναι αναπόφευκτες εκεί, εάν υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές για την εξομάλυνση αυτών των σχέσεων, τη διασφάλιση συμφωνιών μη επίθεσης… Θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν τα μέρη ενδιαφέρονται”, είπε ο Λαβρόφ.

 

Η γεωργιανή κυβέρνηση αξιολόγησε θετικά τη δήλωση Λαβρόφ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γεωργιανού Ονείρου και δήμαρχος της Τιφλίδας Κάχα Καλάτζε.

 

«Το γεγονός ότι η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφιλίωση και θα συμβάλει σε αυτήν είναι σίγουρα θετικό, ωστόσο, θα έλεγα ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις θα ήταν ωραίο να γίνουν αποτελεσματικά βήματα», είπε ο Καλάτζε.

 

Συγκεκριμένα, πρότεινε την έναρξη ανάπτυξης ενός σχεδίου για την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

 

Νωρίτερα, ο ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, Bidzina Ivanishvili, υποσχέθηκε ότι οι γεωργιανές αρχές θα «βρουν τη δύναμη» να απολογηθούν για τον πόλεμο με τη Νότια Οσετία το 2008.