Ισραήλ: Τι ανακάλυψαν οι IDF στην χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο – «Η Χεζμπολάχ ετοίμαζε νέα 7η Οκτωβρίου» (βίντεο)

62

Καθώς ο ισραηλινός στρατός (IDF) ξεκίνησε χθες το βράδυ περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου, αποκάλυψε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 70 χερσαίες επιδρομές από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με την Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιδρομές στο νότιο Λίβανο, βρίσκοντας τούνελ της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων που ήταν κρυμμένες κάτω από σπίτια και αποκαλύπτοντας σχέδια εισβολής της σιιτικής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Oι προηγούμενες χερσαίες επιχειρήσεις ήταν απόρρητες, αλλά είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με το IDF, τα στρατεύματα στις επιδρομές τους τελευταίους μήνες έφτασαν σιωπηλά σε περίπου 1.000 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μερικές από αυτές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον φράχτη των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων τούνελ και αποθήκες όπου η λιβανική ομάδα αποθήκευε όπλα. Ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι οι τοποθεσίες βρίσκονταν τόσο μέσα σε χωριά του Λιβάνου όσο και σε δασικές περιοχές.

Οι IDF κατάφεραν να απωθήσουν την ελίτ δύναμη Ραντβάν της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, επιτρέποντας στους Ισραηλινούς καταδρομείς να εισέλθουν στον Λίβανο χωρίς να γίνουν σχεδόν καθόλου αντιληπτοί. Δεν υπήρξαν άμεσες συγκρούσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ σε καμία από τις χερσαίες επιδρομές.

«Ετοίμαζαν νέα 7η Οκτωβρίου»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 μαχητές της ελίτ μονάδας Ραντβάν και άλλοι 500 μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ – εκπαιδευμένοι από την Ραντβάν – περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ, τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Διοίκηση των IDF περίμενε εισβολή από τον Λίβανο και ενίσχυσε την άμυνά της. Τις επόμενες εβδομάδες, πραγματοποίησε πολυάριθμα πλήγματα σε στελέχη της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες μαχητές της Ραντβάν να αποσυρθούν αρκετά χιλιόμετρα πίσω.

Η χερσαία επιχείρηση έχει πολλούς από τους ίδιους στόχους με τις επιδρομές των Ισραηλινών κομάντο, αλλά τώρα ο στρατός μπορεί να είναι «λιγότερο σιωπηλός με τις δραστηριότητές του και να καταστρέφει δίκτυα σηράγγων και άλλες τοποθεσίες που συνήθως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από μικρές δυνάμεις που επιχειρούν αθόρυβα», αναφέρει ο IDF.

Μετά από τις σύντομες επιδρομές, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε από αέρος τις θέσεις της Χεζμπολάχ.

Πηγή: IDF, Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: OnAlert.GR