Με 200 πυραύλους η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ – Είχαν ενημερωθεί Ρωσία και ΗΠΑ

55

Το Ιράν εκτόξευσε 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες το βράδυ, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για 180 ιρανικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, διαβεβαιώνοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει. Δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες και αυτό θα γίνει στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι μετά τους πυραύλους που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ το Ιρσαήλ ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν. Η εντολή δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Ιράν ενημέρωσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ λίγο πριν ξεκινήσει η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια

Η ΕΕ καταδίκασε – δια στόματος Πίτερ Στάνο – τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό.

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο “Χ”.

“Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη», αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Χεζμπολάχ – συμμάχου της Τεχεράνης – στον Λίβανο.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο Γκουτέρες σε δήλωσή του.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων
«Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ