Αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα του Ισραήλ: Στο στόχαστρο οι στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

60

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε πως θα ανταποδώσει την εκτόξευση από το Ιράν, χθες Τρίτη (01.10.2024) περίπου 200 πυραύλων εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, με την Τεχεράνη να διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση.

Σύμφωνα με το Axios, το οποίο επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το Ιράν.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον βασικών ιρανικών προσωπικοτήτων ακόμα και του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους. Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από τα συστήματα αεροπορικής άμυνας, επίσης το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αντιτορπιλικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους, ενώ ακόμα συνέδραμαν, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κατά όσα ανακοινώθηκαν, σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφριοί τραυματισμοί στο Ισραήλ. Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο Ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X. «Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

Εξάλλου, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην «ανακατευτεί», μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε χθες βράδυ «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR