NYT: Ο πρόεδρος του Ιράν αγνοούσε την επίθεση στο Ισραήλ – Την πραγματοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης

48

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δεν ήταν ενήμερος για την επίθεση στο Ισραήλ πριν από την έναρξη των επιδρομών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT). Σύμφωνα με τους NYT, τα χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία των Φρουρών της Επανάστασης, όχι από τον Στρατό.

Κατά το δημοσίευμα, οι Φρουροί της Επανάστασης, το πλέον πιστό στον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν σώμα, που θεωρείται θεματοφύλακας των εντολών του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί, ήταν αυτοί που επέμεναν στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Κατά τους NYT, οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν αυτοί που έπεισαν τον νυν θρησκευτικό ηγέτη – και ανώτατο άρχοντα της χώρας – Αλί Χαμενεΐ, πως το Ιράν πρέπει και μπορεί να εκδικηθεί τους θανάτους του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά και του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ειδικά για τον Χανίγιε, οι Φρουροί της Επανάστασης έφεραν βαρέως τον θάνατό του, καθώς δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στο «φρούριό» τους, στα προάστια της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δεν μετείχε στις συζητήσεις αυτές, ίσως γιατί οι Φρουροί της Επανάστασης αλλά και ο Αλί Χαμενεΐ δεν ήθελαν να διαρρεύσει κάποια πληροφορία για τα σχέδιά τους.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πεζεσκιάν θεωρείται πιο διαλλακτικός και υπέρμαχος της γεφύρωσης του χάσματος του Ιράν με την Δύση, με πρώτο δείγμα την επιθυμία αναζωογόνησης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το γεγονός του «αποκλεισμού» του Πεζεσκιάν πάντως δεν φαίνεται να «στεγανοποίησε» την Τεχεράνη, καθώς ώρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης εναντίον του Ισραήλ, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Τελ Αβίβ γνώριζαν πως στόχοι θα ήταν οι αεροπορικές βάσεις όπου σταθμεύουν τα ισραηλινά F-35 και F-15, καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγα 24ωρα ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινεζάντ έχει υποστηρίξει πως επίλεκτα σώματα του Ιράν έχουν «αλωθεί» από ξένους πράκτορες.

Πηγή: OnAlert.GR