Γερμανία: Οι εκπρόσωποι του AfD οι πιο πιθανοί στόχοι πολιτικής βίας

38
epa06537042 Counter demonstrators rally during the 'Woman march to the chancellery Berlin', in Berlin, Germany, 17 February 2018. The march is organized by Leyla Bilge of the German right-wing populist party 'Alternative for Germany' ('Alternative fuer Deutschland', AfD). She locates sexual assaults and violence mainly on migrants. The organizers say that 'everyone is welcome no matter what the origin and political ideology he / she persecutes, as long as it is consistent with our laws, values and you are against the fatal refugee policy of the old parties'. EPA-EFE/MARKUS HEINE

Περισσότερες από τις μισές από τις καταγεγραμμένες σωματικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στη Γερμανία ήταν εναντίον εκείνων που προέρχονται από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, 84 βίαιες επιθέσεις έγιναν εναντίον Γερμανών πολιτικών, μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με το 2023, που ήταν μόλις 23, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του Μάρτιν Χες, βουλευτή AfD στη Μπούντεσταγκ.

Οι πολιτικοί του AfD αποτελούσαν συχνότερα στόχο αυτών των επιθέσεων – 48 φορές από τις 84 περιπτώσεις, αποκαλύπτει ο συντηρητικός ιστότοπος Brussels Signal.

Δεύτεροι στη σειρά ήταν οι Πράσινοι, που έγιναν στόχος σε 18 περιπτώσεις, ακολουθούμενοι από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) που δέχθηκαν έξι επιθέσεις, οι πολιτικοί του Die Linke πέντε φορές και οι Φιλελεύθεροι καθόλου.

Οι κύριοι δράστες της βίας φέρονται να ήταν της σκληρής Αριστεράς, υπεύθυνοι για 41 επιθέσεις εναντίον πολιτικών του AfD και μία εναντίον βουλευτή της CDU.

Εννέα επιθέσεις αποδόθηκαν σε μέλη της ριζοσπαστικής Δεξιάς – πέντε εναντίον πολιτικών των Πρασίνων, τρεις εναντίον του Die Linke και μία εναντίον εκπροσώπου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Δίπλα στην πολιτική ιδεολογία, υπήρχαν επίσης κατηγορίες που ονομάστηκαν «ξένη ιδεολογία» και «θρησκευτική ιδεολογία», αν και η αστυνομία κατέγραψε μηδέν επιθέσεις που να εντάσσονται σε κάποιο από τα δύο κίνητρα. Μια τελευταία κατηγορία με την ένδειξη «άλλα» περιλάμβανε 24 αδικήματα.

Το 2023, οι πολιτικοί του AfD ήταν επίσης οι κύριοι στόχοι της πολιτικής βίας, καθώς 18 από τις 23 επιθέσεις στρέφονταν εναντίον τους.

Οι περισσότερες επιθέσεις προήλθαν προφανώς από αριστερούς ακτιβιστές, με 13 επιθέσεις κατά πολιτικών του AfD να διαπράττονται από αριστερούς ριζοσπάστες και πέντε από υπόπτους στους οποίους οι αρχές δεν απέδωσαν συγκεκριμένη ιδεολογία.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το «Κοινό Κέντρο Άμυνας κατά του Εξτρεμισμού και της Τρομοκρατίας για την Καταπολέμηση του Ακροδεξιού Εξτρεμισμού/Τρομοκρατίας», το οποίο λειτουργεί από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, χειρίστηκε οκτώ υποθέσεις που αφορούσαν επιθέσεις ή σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον κομματικών οργάνων ή εκπροσώπων τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το αντίστοιχο «Κέντρο Άμυνας για την Καταπολέμηση του Αριστερού Εξτρεμισμού/Τρομοκρατίας» αντιμετώπισε εννέα περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον κομματικών οργάνων ή εκπροσώπων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Bundestag.

Αντιδρώντας στα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, ο Hess δήλωσε στο X: «Αυτές οι επιθέσεις, οι επιθέσεις και οι πράξεις βανδαλισμού δεν είναι μικροαδικήματα. Μέσω τέτοιων ενεργειών, οι εχθροί της φιλελεύθερης-δημοκρατικής μας τάξης επιχειρούν να ασκήσουν απαράδεκτη επιρροή στις δημοκρατικές διαδικασίες, διαστρεβλώνοντας τον πολιτικό λόγο με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με την αντικρατική τους ατζέντα».

«Ο κύριος στόχος της ριζοσπαστικής αριστερής βίας είναι για άλλη μια φορά το AfD, με το κόμμα να πλήττεται δυσανάλογα από αυτή την άποψη».

«Αυτό αναδεικνύει τις συνέπειες της υποβάθμισης του αριστερού εξτρεμισμού, σε συνδυασμό με την επίμονη δυσφήμιση, τον στιγματισμό και την απομυθοποίηση του AfD από τα καθιερωμένα κόμματα», δήλωσε.

«Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα για περαιτέρω κλιμάκωση της αριστερής βίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θανάτους. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια αυστηρή στρατηγική μηδενικής ανοχής».

«Η μη άσκηση βίας στην πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια λειτουργική δημοκρατία. Ως εκ τούτου, το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά όλων των μορφών εξτρεμισμού και δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να κάνει τα στραβά μάτια στον αριστερό εξτρεμισμό», κατέληξε ο βουλευτής του AfD.

Ο Hess έλαβε επίσης σχετικά στοιχεία σχετικά με τα μη βίαια εγκλήματα.

Η αστυνομία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 πολιτικά υποκινούμενα (μη βίαια) εγκλήματα, με στόχο εκπροσώπους κομμάτων, γραφεία κομμάτων και προεκλογικές αφίσες.

Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις στόχευαν τους Πράσινους, με το AfD να έχει πληγεί κατά δεύτερο λόγο.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα αδικήματα ήταν η «δυσφήμιση και η δυσφήμιση κατά προσώπων του πολιτικού βίου».

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταγγέλθηκαν 394 εγκλήματα με στόχο «κτίρια κομμάτων/εγκαταστάσεις κομμάτων. Από αυτά, τα 116 στρέφονταν κατά των Πρασίνων, τα 111 κατά του AfD και τα 76 κατά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Οι προεκλογικές αφίσες ήταν δημοφιλής στόχος με 7.763 καταστροφές. 2.463 ανήκαν στους Πράσινους, 1.900 αφίσες του AfD και 1.882 που εκπροσωπούσαν το SPD.

Όλοι οι αριθμοί προέκυψαν από την εθνική αστυνομία, η οποία κατέγραψε τα περιστατικά ως εγκλήματα, ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν μετέπειτα καταδικαστικές αποφάσεις.