ΗΠΑ: Οι δημοσκοπήσεις του CBS και του CNN δείχνουν ότι ο Τζ. Ντ. Βανς νίκησε τον Τιμ Γουολτς στο αντιπροεδρικό ντιμπέιτ

58

Μια δημοσκόπηση του CBS News και μια δημοσκόπηση του CNN μετά το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων το βράδυ της Τρίτης έδειξαν ότι ο Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε τον Τιμ Γουολτς με διαφορετικά ποσοστά.

Η δημοσκόπηση του CBS News που έγινε σε συνεργασία με την YouGov διαπίστωσε ότι το 42% πιστεύει ότι ο Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε το ντιμπέιτ έναντι 41% για τον Τιμ Γουολτς. Ένα υψηλό ποσοστό 17 τοις εκατό πίστευε ότι οι δύο ήρθαν ισόπαλοι.

Η άμεση δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά δύο μονάδων, 51% έναντι 49%.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα στενό αποτέλεσμα, οι σχολιαστές ήταν λιγότερο σίγουροι, με πολλούς να λένε ότι ο Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε το ντιμπέιτ άνετα, ενώ ο Τιμ Γουολτς αγωνίστηκε.

«Νομίζω ότι υπήρξε σαφής έλλειψη προετοιμασίας και εκτέλεσης εδώ», δήλωσε η παρουσιάστρια του CNN Άμπι Φίλιπ, σημειώνοντας ότι ο Τζ. Ντ. Βανς έριξε μερικές «μπουνιές».

«Νομίζω ότι είχε υπερβολική προετοιμασία. Είχε τόσες πολλές ατάκες που προσπαθούσε σαφώς να πει», σχολίασε η παρουσιάστρια του CNN Ντάνα Μπας. «Νομίζω ότι η έλλειψη συνεντεύξεων που έδωσε σε εθνικά μέσα ενημέρωσης, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης – έδειξε ότι χρειαζόταν περισσότερα».

Ο παρουσιαστής του CNN Τζέικ Τάπερ είπε επίσης ότι «ο Τζ. Ντ. Βανς είναι πολύ πιο έμπειρος σε αυτό, στο να μιλάει δημόσια και να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να ελίσσεται».

Ο Άντερσον Κούπερ είπε ότι ο Γουολτς εμφανίστηκε νευρικός στη σκηνή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και οι Never Trumpers (ταγμένοι αντιτραμπικοί) όπως ο Μπιλ Κρίστολ παραδέχτηκαν ότι ο Γουολτς δεν τα κατάφερε.

Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών θα αποτυπώσουν κατά πόσο το ντιμπέιτ είχε απήχηση στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι αντιδράσεις των οποίων συχνά είναι ασύλληπτες. Για παράδειγμα, ενώ οι σχολιαστές και οι δημοσκοπήσεις έχουν αναδείξει τον Βανς νικητή του ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ, μια ομάδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων στην Πενσιλβάνια δήλωσε στο NBC News ότι ο Τιμ Γουολτς κέρδισε το ντιμπέιτ με πέντε προς ένα.

Αντίθετα, μετά το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις, μια δημοσκόπηση του Reuters σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους δήλωσε ότι ο Τραμπ κέρδισε το ντιμπέιτ, παρόλο που άλλες δημοσκοπήσεις και σχολιαστές είπαν ότι κέρδισε η Χάρις.

«Το Reuters πήρε συνέντευξη από 10 άτομα που δεν ήταν ακόμη σίγουροι για το πώς θα ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου πριν παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ. Έξι δήλωσαν μετά ότι τώρα είτε θα ψήφιζαν τον Τραμπ είτε έτειναν να τον υποστηρίξουν. Τρεις δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τώρα την Χάρις και ένας ήταν ακόμη αναποφάσιστος για το πώς θα ψήφιζε», σημείωσε τότε το πρακτορείο.