Persona non grata στο Ισραήλ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

62

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, κήρυξε σήμερα Τετάρτη 2/10/2024 τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα.

Ο Γκατς δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή, λέγοντας πως ο Γκουτέρες «δεν καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «καλύπτει» ή δικαιολογεί την δράση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Συγκεκριμένα ο Ίσραελ Γκατς έγραψε στο Twitter:

«Σήμερα, κήρυξα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα.

Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για έναν Γενικό Γραμματέα που δεν έχει ακόμη καταγγείλει τη σφαγή και τις σεξουαλικές θηριωδίες που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας να τους κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας Γενικός Γραμματέας που στηρίζει τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν — το μητρικό σκάφος του παγκόσμιου τρόμου — θα μείνει στη μνήμη ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να υποστηρίζει την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες».

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με νέα κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση» (σσ συμπεριλαμβάνοντας έτσι ως «κλιμάκωση» και τις κινήσεις του Ισραήλ) και σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters είπε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση πυρός».

Πηγή: OnAlert.GR