Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Αναζητούν «μοναχικούς λύκους», σαρώνουν τα social media

60

 

Η ανάφλεξη των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, επαναφέρει τον κόκκινο συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ, υπό τον φόβο επιθέσεων στην χώρα μας.

Τα επικαιροποιημένα μέτρα μακράς διάρκειας, είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Απρίλιο, όμως σε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση τους, μέχρι την αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση εν δυνάμει «μοναχικών λύκων», ενεργών τρομοκρατικών θυλάκων και δικτύων στρατολόγησης εντός των συνόρων, ενώ την ίδια ώρα θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων που θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη για την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

«Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να ήμαστε σε εγρήγορση και να εντοπίζουμε σύντομα τυχόν επικίνδυνες “συσπειρώσεις” ισλαμιστών στην Ελλάδα, που μπορεί να αποβούν μοιραίες και με διεθνές αντίκτυπο για τη χώρα», προειδοποιούσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., σχολιάζοντας την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, με φόντο τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Σε πρώτο βαθμό, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στους εν δυνάμει στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος, όπου εδώ και αρκετούς μήνες, βρίσκονται σε καθεστώς αυξημένης φύλαξης. Ακόμα πιο έντονη αναμένεται να είναι η αστυνόμευση στην Πρεσβεία και το Προξενείο του Ισραήλ στο Ψυχικό, ενώ μέτρα θα υπάρχουν σε εβραϊκές συναγωγές σε όλη τη χώρα,  μεγάλες επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων και σε άλλα σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας ισραηλινών υπηκόων.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν προβεί σε έρευνες σε όλες τις εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «εν δυνάμει στόχοι» από μικτά συνεργεία με πυροτεχνουργούς και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Σε αυτά τα σημεία θα συνεχίσει να υπάρχει εικοσιτετράωρη παρουσία αστυνομικών, με συχνές περιπολίες και στατική φύλαξη για τον εντοπισμό ύποπτων προσώπων, που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν πεζή ή με οχήματα. Αντίστοιχα μέτρα θα υπάρχουν και σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν, την Παλαιστίνη και το Λίβανο.

«Σάρωμα» στα social media

TikTok, Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν συνήθως οι πρώτες προπαρασκευαστικές ενέργειες για στρατολογήσεις ατόμων και για τρομοκρατικές επιθέσεις.

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική, έχουν θέσει ήδη σε κλοιό ασφαλείας και πληροφοριακής κάλυψης, επικοινωνίες, διαδικτυακές συνομιλίες και επαφές ατόμων, που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πληροφοριών γίνεται εδώ και μήνες σε γνωστά στέκια μεταναστών, σε Κέντρα Φιλοξενίας, αλλά και μέσω επαφών με αρμόδιες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμα πιο έντονοι αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα και οι συνοριακοί έλεγχοι στον Έβρο, καθώς και στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, για την αποτροπή εισόδου στη χώρα χαρακτηρισμένων «ύποπτων» ατόμων, με ριζοσπαστικοποιημένο παρελθόν.

Πηγή: Law & Order