Aπειλή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη μετά το τελευταίο χτύπημα;

80

Ο δυτικός Τύπος κάνει λόγο για την απειλή κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και τα κράτη να παρασύρονται σε αυτόν.

 

Ο Guardian πιστεύει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με «πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο», συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού χτυπήματος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

 

Αυτό όχι μόνο αποτελεί απειλή για τη Μέση Ανατολή, αλλά απειλεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να παρουσιάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ως «απελπιστικά ανίκανη να δράσει στην παγκόσμια σκηνή».

 

Οι New York Times πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να οδεύει προς «την πιο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής» – τον πόλεμο των βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στο να συμπαραταχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλευρό του Ισραήλ και μαζί θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

Αν και η The Independent πιστεύει ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν είναι ακόμη προκαθορισμένη και η φύση της ιρανικής επίθεσης αφήνει στο Ισραήλ την ευκαιρία να απαντήσει όχι πολύ σκληρά και να διατηρήσει την τρέχουσα, αν και πολύ τεταμένη, ισορροπία.

 

Είναι επίσης δυνατό να απαντήσουν με κυρώσεις, οι οποίες θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στο Ιράν, αλλά είναι απίθανο να εξαναγκάσουν μια απάντηση με τη βία. Αυτή θα ήταν πιθανώς η προτιμώμενη επιλογή της Ουάσιγκτον, αλλά η ικανότητά τους να επηρεάσουν το Ισραήλ παραμένει περιορισμένη.

 

“Δεδομένης της επίθεσης στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φαίνεται να θέλει να σπρώξει τα όρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Δεδομένων των χτυπημάτων που έχει δεχθεί η Χεζμπολάχ, δεν θα θέλει να φανεί αδύναμος αποτυγχάνοντας να προστατέψει έναν σύμμαχο Αυτό θα μπορούσε να είναι καθαρά το εγώ των δύο ηγετών που εμπλέκονται, κάτι που θα ήταν μια τρομακτική προοπτική για χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Δύση», υποστηρίζει η Independent.