Διώξεις Ινδουϊστών και Χριστιανών στο Μπανγκλαντές μετά την πρόσφατη ανατροπή της κυβέρνησης

60

Στις 5 Αυγούστου, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να διαφύγει στην Ινδία, μετά τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών που μετατράπηκαν σε βίαιο αίτημα για αλλαγή στη χώρα. Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ακολούθησε έχει καταστρέψει Χριστιανούς, Ινδουιστές και άλλες θρησκευτικές μειονότητες. Οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται την αναταραχή για να τους επιτίθενται ατιμώρητα.

Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο η πρωθυπουργός (βίντεο)

Σύμφωνα με αναφορές και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την περιοχή, πολλά σπίτια και αγροκτήματα που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν λεηλατηθεί επίσης τα υπάρχοντά τους και τα ζώα τους. Τόσο οι χριστιανοί όσο και οι ινδουϊστές έχουν ξυλοκοπηθεί, βιαστεί, δολοφονηθεί και πιεστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί από εκείνους που δεν εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους παραμένουν κρυμμένοι από το φόβο των διώξεων, σύμφωνα με την Open Doors, η οποία παρακολουθεί τις χριστιανικές διώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Μπανγκλαντές κατατάσσεται στην 26η θέση της Παγκόσμιας Λίστας Παρακολούθησης, και είναι μεταξύ των χειρότερων παραβατών όσον αφορά τις διώξεις των χριστιανών. Αυτή η τελευταία κρίση επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση για τους χριστιανούς στη χώρα.

Μετά τη βίαιη απομάκρυνση της πρωθυπουργού της χώρας από την εξουσία, οι ισλαμιστές έχουν επιτεθεί, τρομοκρατήσει και δολοφονήσει μη μουσουλμανικές μειονότητες στη χώρα. Στην πόλη Κούλνα, για παράδειγμα, ένας νεαρός ινδουϊστής ονόματι Ουτσάμπ Μαντάλ φέρεται να λιντσαρίστηκε από έναν βίαιο μουσουλμανικό όχλο με την κατηγορία ότι «προσέβαλε» τον προφήτη του Ισλάμ, Μωάμεθ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίαιο αυτό περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και συνέβη ενώ στρατιωτικοί και αστυνομικοί του Μπανγκλαντές παρακολουθούσαν αμέτοχοι, σύμφωνα με το OpIndia. Ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Κούλνα επιβεβαίωσε επίσης το λιντσάρισμα του 18χρονου ινδουϊστή από τον όχλο. Στα viral βίντεο, ένα βαριά τραυματισμένο, κακοποιημένο άτομο, νεκρό ή ζωντανό, φαίνεται ξαπλωμένο μπρούμυτα, ενώ το προσωπικό του στρατού παρελαύνει γύρω του. Κάποιος στο παρασκήνιο φωνάζει: «Hindu … Nastik» (Ινδουϊστή άπιστε)!

Η Open Doors έχει καταγράψει και άλλα πρόσφατα, βίαια περιστατικά:

Ο Σαφίκ Μπισουάς είναι ένας μουσουλμάνος που έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό, το σπίτι του οποίου δέχθηκε επίθεση στις 10 Αυγούστου, ενώ εργαζόταν στο χωράφι του. Η κόρη του τον κάλεσε στο τηλέφωνο ζητώντας του να πάει στο σπίτι του, επειδή μια ομάδα μουσουλμάνων της περιοχής επιτέθηκε στο σπίτι τους. Φώναζαν συνθήματα κατά των χριστιανών: «Διώξτε τους χριστιανούς από το Μπανγκλαντές!», ενώ αναζητούσαν τον Σαφίκ Μπισουάς.

Οι δράστες λεηλάτησαν τα υπάρχοντά του και έσπασαν τους φράχτες του σπιτιού του.

Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες και συνεχιζόμενες περιπτώσεις διώξεων κατά χριστιανών και ινδουϊστών στο Μπανγκλαντές. Το OpIndia δημοσιεύει περαιτέρω αναφορές:

Οι Ινδουιστές υφίστανται βιασμούς, δολοφονίες, λιντσαρίσματα και θεσμοθετημένη κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων που δεν περιθάλπουν τα θύματα που είναι Ινδουιστές. Οι ναοί τους έχουν καεί και έχουν βανδαλιστεί με το σύνθημα «καφίρ» (άπιστοι).

Εν τω μεταξύ, δύο ευαγγελιστές στο Μπανγκλαντές ξυλοκοπήθηκαν πρόσφατα και κρατήθηκαν από την αστυνομία:

Στις 5 Σεπτεμβρίου, δύο ευαγγελιστές επισκέπτονταν μια τοπική κατ’ οίκον εκκλησία, όταν μια ομάδα μουσουλμάνων εισέβαλε στη συνάντηση. Και οι δύο ξυλοκοπήθηκαν, προτού ο όχλος στρέψει την προσοχή του στον έναν από αυτούς, τον Μιζανούρ, ρωτώντας τον αν ήταν παλαιότερα μουσουλμάνος (το Μιζανούρ είναι μουσουλμανικό όνομα). Εκείνος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, δεδομένης της κατάστασης στην οποία είχε αφεθεί, οπότε κάλεσαν τη σύζυγό του, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν προσηλυτισμένος. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου κρατήθηκαν όλη τη νύχτα χωρίς καμία περίθαλψη για τα τραύματά τους.

Σύμφωνα με τον πλήρη φάκελο του Μπανγκλαντές στην ιστοσελίδα της Open Doors:

Οι αναγκαστικοί γάμοι, οι βιασμοί, οι διακρίσεις στην κατανομή των δημόσιων πόρων και οι επιθέσεις του όχλου κατά των χριστιανών είναι όλα ολοένα και πιο συνηθισμένα φαινόμενα.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι Χριστιανοί είναι τα θύματα ενός περιστατικού, δεν εντοπίζονται ούτε τιμωρούνται οι δράστες. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν πρόκειται για βίαιες επιθέσεις όπως ο βιασμός και οι δράστες είναι γνωστοί. Υπάρχει μεγάλος βαθμός απροθυμίας εκ μέρους των αρχών να ξεκινήσουν ακόμη και σωστές έρευνες.

Η ιστορία του Μπανγκλαντές -συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσής του- είναι γεμάτη από παραδείγματα βίας κατά ινδουϊστών και άλλων μη μουσουλμάνων.

Το 1947, η Ινδία διαιρέθηκε σε δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες χώρες: την κοσμική δημοκρατία της Ινδίας και την ισλαμική δημοκρατία του Πακιστάν. Το Μπανγκλαντές έγινε στη συνέχεια μέρος του Πακιστάν. Στο Μπανγκλαντές (τότε γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν) έλαβαν χώρα επανειλημμένα πογκρόμ κατά των Ινδουϊστών. Αυτά τα συνέβησαν το 1947, το 1949, το 1951, το 1952, το 1954, το 1956, το 1964 και το 1971.

Η τελευταία από αυτές τις ημερομηνίες ήταν η χρονιά κατά την οποία το Πακιστάν πραγματοποίησε μια αποφασιστική γενοκτονία στο Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Χίντου (HAF),

Στις 25 Μαρτίου 1971, ο πακιστανικός στρατός ξεκίνησε μια 10μηνη εκστρατεία γενοκτονίας εναντίον των εθνοτικών κοινοτήτων των Βενγκάλών και των ινδουιστών στο Μπανγκλαντές, το οποίο ήταν τότε μέρος του Ανατολικού Πακιστάν. Αυτό προκάλεσε τον 10μηνο Απελευθερωτικό Πόλεμο του Μπανγκλαντές και αργότερα τον 13ήμερο Ινδοπακιστανικό πόλεμο. Και οι δύο έληξαν στις 16 Δεκεμβρίου 1971 με την παράδοση του Πακιστάν.

Παρόλο που οι Ινδουιστές αποτελούσαν ιδιαίτερο στόχο του πακιστανικού στρατού, οι μουσουλμάνοι της Βεγγάλης, οι χριστιανοί, οι βουδιστές και άλλες θρησκευτικές ομάδες επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, τον Μάρτιο του 1971, 1,5 εκατομμύριο Βενγκάλοι είχαν εκτοπιστεί. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1971, 10 εκατομμύρια Βενγκάλοι, η πλειονότητα των οποίων ήταν ινδουιστές, είχαν καταφύγει στην Ινδία.

Αν και είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200.000 γυναίκες βιάστηκαν.

Η ισλαμική τζιχάντ, που στοχεύει κυρίως τους Ινδουιστές, ήταν τόσο αιματηρή και βάναυση που πολλοί ερευνητές την αποκαλούν ως την «μεγαλύτερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία». Για παράδειγμα, η Μελίσα Καπούρ εκτιμά ότι ο αριθμός των Ινδουιστών – θυμάτων των ισλαμικών γενοκτονιών είναι σίγουρα εκατοντάδες εκατομμύρια και ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μια συντηρητική εκτίμηση:

Βέβαια, πάνω από αυτό έχετε εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερους Ινδουιστές που έχουν βιαστεί, που έχουν αναγκαστεί να φύγουν, που έχουν βασανιστεί, που έχουν αναγκαστεί να προσηλυτιστούν στις αβρααμικές θρησκείες. Και όλα αυτά ξεκίνησαν με τους ισλαμιστές εισβολείς περίπου κοντά στον 11ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της τζιχάντ που διήρκεσε αιώνες, αμέτρητοι Ινδουιστές προσηλυτίστηκαν βίαια στο Ισλάμ. Σήμερα πολλοί μουσουλμάνοι στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είναι απόγονοι αυτών των εξισλαμισμένων Ινδουιστών. Ο Φλαμανδός ερευνητής Κόνραντ Ελστ εξηγεί:

Εκτός από τις πραγματικές δολοφονίες, εκατομμύρια Ινδουιστές εξαφανίστηκαν μέσω της υποδούλωσης. Οι σκλάβοι ήταν πιθανό να πεθάνουν από τις κακουχίες, π.χ. η οροσειρά Hindu Koh, «ινδικό βουνό», μετονομάστηκε σε Hindu Kush, «ινδουιστής-δολοφόνος», όταν μια κρύα νύχτα κατά τη βασιλεία του Timur Lenk (1398-99), εκατό χιλιάδες ινδουιστές σκλάβοι πέθαναν εκεί κατά τη μεταφορά τους στην Κεντρική Ασία. Παρόλο που ο Τιμούρ κατέκτησε το Δελχί από άλλον μουσουλμάνο ηγεμόνα, κατέγραψε στο ημερολόγιό του ότι φρόντισε οι λεηλατητές στρατιώτες του να μην πειράξουν τη μουσουλμανική συνοικία, ενώ στις ινδουιστικές περιοχές πήραν «είκοσι σκλάβους ο καθένας». Οι ινδουιστές σκλάβοι προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ και όταν οι απόγονοί τους απέκτησαν την ελευθερία τους, διόγκωσαν τον αριθμό της μουσουλμανικής κοινότητας. Είναι μια σκληρή τροπή της ιστορίας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι που επέβαλαν τον διαμελισμό στην Ινδία ήταν εν μέρει απόγονοι ινδουιστών που είχαν υποδουλωθεί από το Ισλάμ.

Αυτός ο διωγμός αιώνων οδήγησε σε κατάρρευση του ινδουιστικού πληθυσμού στην περιοχή. Στο Μπανγκλαντές, το 1951 το 22% του πληθυσμού ήταν Ινδουιστές, αλλά σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 8% περίπου.

Δύο διδάγματα έχουν προκύψει για τη Δύση από τη δυσχερή θέση των μη μουσουλμάνων στο Μπανγκλαντές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι μη μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται μονίμως ως υπάνθρωποι, διώκονται και ζουν σε κατάσταση υποδούλωσης στις χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία. Και το δεύτερο είναι ότι το κατεστημένο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κυριαρχείται από τους woke παραμένει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό μπροστά σε αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν διαπράττονται από ισλαμιστές.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στους Ινδουιστές και τους Χριστιανούς στο Μπανγκλαντές. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να λάβει προφυλάξεις ώστε να διατηρήσει την κυριαρχία της καθώς και την ιουδαιοχριστιανική κληρονομιά της. Διαφορετικά, ο πληθυσμός της μπορεί κάλλιστα να βρεθεί στην ίδια δυσχερή θέση με εκείνη των καταπιεσμένων μειονοτήτων στο Μπανγκλαντές.