Εμφανίστηκαν τοξικές κάμπιες – Ένα τσίμπημα είναι αρκετό να προκαλέσει θάνατο

74

Θανατηφόρες κάμπιες που είναι γνωστό ότι αποτελούν απειλή για τους σκύλους έχουν εντοπιστεί σε προορισμούς διακοπών που είναι δημοφιλείς σε εκατομμύρια Βρετανούς.

Οι κάμπιες πεύκου «επεκτείνονται μαζικά» στην Ισπανία, ευδοκιμώντας στις ζεστές, ηλιόλουστες περιοχές που αγαπούν οι παραθεριστές. Αυτές οι κάμπιες ονομάζονται και «Πομπικές» κάμπιες γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα να κινούνται σε ομάδες και σε ενιαίο μέτωπο, δίνοντας την εικόνα της πομπής. Αυτά τα τριχωτά έντομα κουβαλούν εκατοντάδες τοξικά αγκάθια που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Το άγγιγμα αυτών των εντόμων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος, πόνο στα μάτια, κρίσεις βήχα και αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους. Σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως απώλεια αισθήσεων ή ραγδαία πτώση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να εμφανιστούν με επανειλημμένη έκθεση.

Οι σκύλοι, οι οποίοι παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα, μπορεί να πεθάνουν από την έκθεση στην πομπώδη αυτή τοξίνη.

Η Huffington Post αποκαλύπτει ότι αυτές οι κάμπιες εκκολάπτονται συνήθως τον Οκτώβριο και πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ωστόσο, η πρόσφατη περίοδος ζέστης στην Ισπανία οδήγησε στην πρόωρη εμφάνισή τους από τα δέντρα όπου συνήθως διαμένουν, αναφέρει η Mirror.

Έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλους αριθμούς στην Ίμπιζα, τη Φορμεντέρα, τη Μινόρκα και τη Μούρθια.

Οι ενεργές κάμπιες των πομπών μπορούν να εντοπιστούν ενώ κινούνται στο έδαφος ή στα δέντρα, ενώ οι μεγάλες, μεταξωτές φωλιές τους είναι συχνά ορατές στις κορυφές των δέντρων. Ενώ οι ίδιοι οι παραθεριστές είναι απίθανο να εμφανίσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την επαφή με τα έντομα, θα πρέπει να κρατούν αυστηρά τα σκυλιά τους στο λουρί και να τα παρακολουθούν στενά όταν περπατούν σε μολυσμένες περιοχές.

Τα σκυλιά που έρχονται σε επαφή με τις τρίχες αυτών των κάμπιων μπορεί να υποφέρουν από μια σειρά τρομακτικών συμπτωμάτων που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία χωρίς άμεση θεραπεία. Συνήθως εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα.

Χωρίς ταχεία παρέμβαση, οι τοξικές αγκάθια μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση, μια κατάσταση όπου ο ιστός πεθαίνει και πέφτει από το σώμα. Οι σκύλοι που έχουν έρθει σε επαφή με κάμπιες πομπής πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό εντός των δύο πρώτων ωρών από την ύποπτη έκθεση.

Οι κάμπιες της πομπής δεν είναι αποκλειστικά στην Ισπανία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δική του φυλή, την κάμπια της πομπής της βελανιδιάς (OPM), η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις βρετανικές ακτές το 2006, και ενώ τυπικά κατοικούν στα νότια της χώρας, η κλιματική αλλαγή τους έκανε να εξαπλωθούν πιο μακριά.]

Με πληροφορίες από Daily Star